GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi, kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ).

Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ).

Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób.

Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę.

Będą to gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich.

Będzie prosto, smacznie i szybko!

Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne!

    

SKŁADNIKI:

* chleb ( czerstwy ) – 400 g
* mleko – 250 ml
* jajko – 1 szt
* skórka z cytryny – 1 łyżka
* starty parmezan – 3 łyżki
* gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy w mleku ok. 15 minut, odsączamy.

Dodajemy starty parmezan, skórkę z cytryny, jajko oraz przyprawy.

( Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej ).

Z wyrbionej gładkiej masy formujemy okrągłe kluseczki, dociskamy widelcem i gotujemy we wrzątku ok. 1,5 minuty od wypłynięcia.

Podajemy a gorąco, przesmażone na maśle z orzechami włoskimi i tartym parmezanem.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress