DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie zbliża się też sezon na pyszne dynie.

Jak wiecie wykorzystuję je nie tylko do genialnych, rozgrzewających obiadów, ale też do deserów!

Ciasta dyniowe, soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie.

Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje!

Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką.

Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser!

Do jej zrobienia zainspirowała mnie niezawodna KAWA INKA, która towarzyszy mi każdego dnia!

Koniecznie spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* puree z upieczonej dynii – 3 łyżki – przepis poniżej

* śmietanka słodka 18% – 300 ml

* kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki

* cukier drobny – do smaku

DODATKOWO:

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukier – 80 g

* białko z jaj rozm. L – 1 szt

* woda – 2 łyżki

* kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PUREE DYNIOWE:

Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry.

Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C w zależności od wielkości.

Studzimy, blendujemy na gładko.

Takie puree jest fantastycznym dodatkiem do kaw i deserów!

BEZA WŁOSKA:

70 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitego białka cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

CAŁOŚĆ:

Śmietankę podgrzewamy.

Puree z dynii miksujemy z połową śmietanki oraz cukrem, wlewamy do szklanek.

Drugą połowę mieszamy z kawą Inką z błonnikiem, delikatnie wlewamy na dyniowe puree.

Dodajemy bezę włoską, opalamy palnikiem, posypujemy kruszonką piernikową i delikatnie oprószamy INKĄ.

Pijemy natychmiast!

Smacznego!

Ps. Kawę INKA możemy przygotować również na mleku lub wodzie – będzie równie pyszna!

Wpis powstał we współpracy z marką INKA

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress