DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE

Lubicie kluski śląskie? Ja bardzo! 

Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona .

Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni.

Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem.

Robi sie je błyskawicznie!

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

* obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g

* puree z dynii  ( gęste ) – 150 g

* żółtko – 1 szt

* mąka ziemniaczana –  ok. 150 g

* sól – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy.

Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy.

Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto.

Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress