GULAB JAMUN – błyskawiczne indyjskie „pączki”

Jak dobrze wiecie kocham podróżować, poznawać nowe miejsca i kuchnię.

Moim wielkim marzeniem, ciągle niespełnionym jest podróż do Indii – by poznać ludzi, kulturę i jedzenie, którym jak wiecie od dawna się zachwycam.

Na blogu orientalnych przepisów nie brakuje, ale tego jeszcze nie było!

Dziś będzie na słodko!

 

Gulab jamun to wyrób cukierniczy popularny w południowej Azji, w takich krajach jak Indie, Sri Lanka, Nepal , Pakistan i Bangladesz. Można je spotkać również w krajach regionu Karaibów.

Zrobiony głównie z masy mlecznej.

W Indiach  Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya.

Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem.

Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach, festiwalach i w trakcie muzułmańskich świąt.


W domowych warunkach przygotowujemy go z mleka w proszku z dodatkami – smakuje obłędnie!
SKŁADNIKI:

* mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g

* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

* mąka pszenna – 1 czubata łyżka

* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 100 ml

* olej do smażenia

SYROP:

* cukier – 300 g

* woda różana – 4-5 łyżek

* kardamon – kilka ziarenek

* wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GULAB JAMUN:

Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką.

Dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto, formujemy kulki.

Uformowane smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.

Uwaga!

Tłuszcz nie może być gorący, bo wtedy kulki spieką się zewnątrz, a w środku będą surowe.

SYROP:

Ok.1,5-2 szklanek wody gotujemy z ziarnami kardamonu, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Wlewamy wodę różaną, podgrzewamy 2 minuty, zdejmujemy z palnika.

CAŁOŚĆ:

Do syropu wkładamy usmażone kulki, zostawiamy na co najmniej 30 minut.

Podajemy z syropem i prażonymi wiórkami lub pistacjami.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress