CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM

Na szarlotki i serniki zawsze jest idealna pora!

A szarlotka i sernik połączona w jedną całość to jest dopiero bajka!

Dziś właśnie na takie ciacho mam dla Was przepis!

Delikatne, cytrynowe ucierane ciasto przełożone soczystymi jabłkami i kremową masą serową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.

Ciasto bardzo łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne.

Idealne do popołudniowej kawki!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. świetnym dodatkiem jest gałka kremowych lodów waniliowych.

SKŁADNIKI:

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową )

CIASTO CYTRYNOWE:

* masło min 82% – 300 g
* cukier drobny – 230 g
* jajka – 6 szt
* cytryna – 3 szt
* mąka pszenna – 300 g
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

WARSTWA JABŁKOWA:

* jabłka – 1 kg
* rodzynki – 30 g
* masło – 20 g
* cynamon – 1 łyżeczka

WARSTWA SEROWA:

* ser 3 x mielony – 500 g
* cukier – 100 g
* wanilia – 1 laska
* jajko – 2 szt
* budyń waniliowy – 18 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną.

Dodajemy cynamon, studzimy.

CIASTO CYTRYNOWE:

Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.

Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.

CAŁOŚĆ:

Na masę serową wykładamy resztę ciasta ( może to być kleksami, ciasto i tak się połączy ).

Pieczemy w nagrzanym o 180C piekarniku przez ok. 45 minut.

Całkowicie studzimy, zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress