BIAŁY LION – ciasto z karmelem i orzechami + O TYM JAK SZOPI.PL SPRAWIŁO, ŻE POCZUŁAM SIĘ JAK GWIAZDA ;)

Wy nawet nie wiecie jak to bardzo cieszy, kiedy każdego dnia dostaję od Was wiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu!

Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi.

Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw.

To ciacho wskakuje na listę ulubionych!

Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje będzie zachwycony!

Ps. kiedy za oknem szaro, buro i ponuro do tego stopnia, że nie mam ochoty nawet nosa wystawiać za drzwi w zakupach pomaga mi Szopi.pl

Szopi.pl to serwis zakupowy, gdzie można zlecić zakupy w Twoich ulubionych sklepach, a Szoper dostarczy je do Ciebie.

To nie jest sklep internetowy!

To serwis, który pomaga w robieniu zakupów w Twoich ulubionych sklepach – np. Biedronka, Lidl, Piotr i Paweł, Smyk, Empik, Tesco … ( ale oczywiście nie tylko, bo tych sklepów jest całe mnóstwo! ).

Sklepy spożywcze, apteki, piekarnie i sklepy RTV/AGD – gdzie tylko chcesz!

Ty przygotowujesz „internetową listę zakupów”, a pracownik Szopi.pl „idzie za Ciebie” do sklepu po te zakupy.

Proste!

To pierwszy taki serwis w Polsce!

Działa już od jakiegoś czasu i podbija serca zarówno całych rodzin, jak i singli.

Tych zapracowanych i tych, którzy tak jak ja mają czasem „lenia”.

Jest dla każdego!

Ps. jeśli któregoś z zamówionych przez Ciebie towarów nie ma na półce, otrzymujesz telefon z pytaniem czy kupić coś w zamian.

Działają sprawnie, szybko, a Ty czekasz na zakupy, które docierają do Ciebie w wybranej godzinie.

To wszystko jest tak proste, że aż wydaje się śmieszne dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł.

Na chwilę obecną Szopi.pl działa w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu i Katowicach, ale już planuje rozszerzenie swojej działalności na kolejne miasta!

I super! 

 

Ja, robiąc zamówienie do domu, na Brzegi mogę skorzystać z zakupów w Biedronce, Lidlu, Rossmanie oraz Aptece.

To mi w zupełności wystarcza, a na pierwszy raz wybrałam zakupy w Lidlu.

8:20 – złożenie zamówienia z wybraniem dostawy na 16-17 tego samego dnia.

8:28 – mailowe potwierdzenie zamówienia.

15:17 – szoper startuje – mail o wyruszeniu na zakupy przez szopera.

 15:43 – telefon od przemiłej Pani Sylwii, która okazała się moim szoperem z informacją o braku kilku produktów i pytaniem o zamianę.

16:30 – zakupy u mnie w domu dostarczone przez Panią Sylwię.

Szczerze?

JESTEM ZACHWYCONA TĄ OPCJĄ ZAKUPÓW – POCZUŁAM SIĘ JAK „GWIAZDA” ( hehehehe …. ) !!!

I z całą pewnością będę korzystać!

Zamówiłam rzeczy widoczne poniżej – wszystko dotarło świeże, starannie spakowane, a warzywa i owoce najlepszej jakości.

Zapytacie pewnie ile kosztuje dostawa?

9,90 przy zakupach poniżej 200 zł

GRATIS – przy zakupach powyżej 200 zł

SKŁADNIKI:

( 24×24 )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 1 szkl

* mąka ziemniaczana -1 lyżka

* biała czekolada ( starta ) – 50 g

MASA BUDYNIOWA:

* żółtko – 2 szt

* mleko – 2 szkl

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* cukier – 3 lyżki

* sok z cytryny – 2 łyżki

* masło ( miękkie ) – 200 

DODATKOWO:

* masa kajmakowa w puszce – 1 op

* ryż preparowany – 50 g

* orzechy ziemne solone – 1 garstka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Biała ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wrzucamy po jednym żółtku.

Dodajemy przesiane mąki, mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Na sam koniec wrzucamy startą czekoladę i wylewamy na blachę wyłożoną papierem.

Pieczemy ok. 30-40 minut/160C. Studzimy.

MASA:

Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka, resztę mleka gotujemy.

Do gorącego wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

Łyżka po łyżce dodajemy do utartego wcześniej na puch masła. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.

MASA KAJMAKOWA:

Podgrzaną masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty ( jeśli chcemy możemy dodatkowo nasączyć ).

1 blat smarujemy masą masą kajmakową, a następnie 2/3 masy budyniowej.

Przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy budyniowej. Dociskamy, posypujemy posiekanym orzeszkami.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Ps. A Wy co sądzicie o takiej usłudze?

Lubicie chodzić na zakupy czy może chętnie robicie zakupy przez internet?

Dajcie znać!

Wpis powstał we współpracy z serwisem Szopi.pl

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Joanna
    23 stycznia 2018 at 15:03

    a czy w zamian masy kajmakowej z puszki można zrobić własny gęsty sos karmelowy z cukru, masła i śmietanki? Jaki by Pani proponowała proporcje? Wystarczy zrobić go z 400 ml śmietanki 200 g cukru i dwóch łyżek masła?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 stycznia 2018 at 15:06

      Jak najbardziej można zastąpić domowym sosem karmelowym :))
      On i ak się zmiesza z masą budyniową.

  • Reply
    pasjonatka książek
    17 lutego 2018 at 20:23

    Do biszkopty nie dodajemy proszku do pieczenia?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 lutego 2018 at 20:25

      Nie trzeba Kochana. Dobrze ubite białka i pięknie rośnie bez proszku :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress