CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

Robiliście kiedyś ciasta na kefirze?

Jeśli nie to najwyższa pora!

Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne.

Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami.

Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )

* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier drobny – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* jabłka – ok.300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą, układamy jabłka.

Pieczemy ok. 45 minut w 180C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress