MROŻONY DESER KOKOSOWY Z INKĄ, LODAMI I CZEKOLADĄ

Lody lody dla ochłody!

Wreszcie znów mamy prawdziwe, wyczekane lato i pogodę o jakiej marzyliśmy!

I znów z wielką przyjemnością sięgamy po mrożone, orzeźwiające desery!

Zainspirowana kawą INKA stworzyłam kolejną, pyszną propozycję na upalny lipiec!

Mrożona kawa INKA na mleku kokosowym z dodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

DESER:

* kawa INKA klasyczna – 2 łyżki

* mleko kokosowe – 400 g ( 1 puszka )

* lód

* cukier ( drobny ) – 3 łyżki

* ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki

* mleczna czekolada – 100 g

KOKOSOWE PRALINKI:

* masło – 50 g

* cukier puder – 1/4 szkl

* małe jajko – 1 szt

* wiórki kokosowe – 80 g

* herbatniki – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KOKOSOWE PRALINKI:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy do obtaczania ) oraz pokruszone herbatniki – dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.

Po schłodzeniu formujemy kuleczki, obtaczamy w reszcie kokosu.

DESER:

Kawę INKA miksujemy z lodem oraz mlekiem kokosowym i cukrem.

Zalewamy kieliszki, dodajemy po gałce lodów oraz pralinki.

Oblewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress