ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY

Moja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur.

Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci.

 W tym roku to się zmieniło!

Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki!

Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału!

i to jest cudowne!

Cudowne i zaraźliwe!

 

 

Niedawno przygotowała fantastyczne dżemy z wiśni z naszego ogrodu.

Trochę przesłodziła do czego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza!

Wręcz przeciwnie!

Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym.

Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem!

Zniknęły jeszcze gorące!

Od nich nie dało się odejść!

Serio!

U Was będzie dokładnie to samo!

Koniecznie spróbujcie! :))

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE:

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

+ dżem wiśniowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy.

CAŁOŚĆ:

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach.

Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ).

 

 

Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko!

DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO”

SKŁADNIKI:

* truskawki – 250 g

* żelatyna – 5 g

* cukier – 4 łyżki

* sok z cytryny – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy.

Owoce zasypujemy cukrem, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok.

Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy, zdejmujemy.

Wrzucamy masę żelatynową, ponownie stawiamy na palnik i energicznie mieszamy ( uwaga! Nie możemy zagotować żelatyny! ).

Studzimy.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Justyna
    11 października 2018 at 00:22

    Czy ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika czy do nagrzanego ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress