NAJLEPSZE NA ŚWIECIE DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ I ORZECHAMI

Setki, a nawet chyba już tysiące razy mówiłam Wam jak bardzo jestem zakochana w cieście drożdżowym.

Puszyste drożdżówki ostatnio wypiekam do kilka dni kombinując jednak z nadzieniami, dodatkami i sposobem zaplatania.

Ostatnio, zainspirowana internetowym, drożdżowym konkursem przygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii.

Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami.

Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi z najlepszych jakie w życiu jedli, a jakie ja w życiu zrobiłam!

Z całą pewnością będę je powtarzać, a ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii stanie się jednym z ulubionych.

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka – 650 g

* mleko 3,2% – 125 ml

* masło – 125 g

* świeże drożdże – 50 g

* cukier – 0,5 szkl

* puree z dyni – 3 łyżki

* jajko – 3 szt

* sól – 1 szczypta

+ żółtko do posmarowania

NADZIENIE:

* mielony mak – 200 g

* cukier – 50 g

* miód – 70 g

* orzechy włoskie – ok. 150 g

* mleko – 150 ml

* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki

* cynamon – 1 łyżeczka

* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Orzechy siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód , obydwa cukry i cynamon.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. Odstawiamy do chłodzenia.

CIASTO:

Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy. Studzimy.

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, jajka oraz puree.

Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut. 

Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.

( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka.
Jeśli za rzadkie – więcej mąki).

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, urywamy po kawałku, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, układamy porcję nadzienia i sklejamy jak pączki.

Układamy na blasze i przewiązujemy sznurkiem tworząc dynie.

Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Smarujemy żółtkiem.

Pieczemy w 170C ok. 12-15 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress