Setki, a nawet chyba już tysiące razy mówiłam Wam jak bardzo jestem zakochana w cieście drożdżowym.
Puszyste drożdżówki ostatnio wypiekam do kilka dni kombinując jednak z nadzieniami, dodatkami i sposobem zaplatania.
Ostatnio, zainspirowana internetowym, drożdżowym konkursem przygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii.
Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami.
Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi z najlepszych jakie w życiu jedli, a jakie ja w życiu zrobiłam!
Z całą pewnością będę je powtarzać, a ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii stanie się jednym z ulubionych.
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka – 650 g
* mleko 3,2% – 125 ml
* masło – 125 g
* świeże drożdże – 50 g
* cukier – 0,5 szkl
* puree z dyni – 3 łyżki
* jajko – 3 szt
* sól – 1 szczypta
+ żółtko do posmarowania
NADZIENIE:
* mielony mak – 200 g
* cukier – 50 g
* miód – 70 g
* orzechy włoskie – ok. 150 g
* mleko – 150 ml
* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
* cynamon – 1 łyżeczka
* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NADZIENIE:
Orzechy siekamy, wkładamy do garnka.
Dodajemy miód , obydwa cukry i cynamon.
Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.
Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. Odstawiamy do chłodzenia.
CIASTO:
Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy. Studzimy.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, jajka oraz puree.
Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut.
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka.
Jeśli za rzadkie – więcej mąki).
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, urywamy po kawałku, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, układamy porcję nadzienia i sklejamy jak pączki.
Układamy na blasze i przewiązujemy sznurkiem tworząc dynie.
Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w 170C ok. 12-15 minut.
Smacznego!
No Comments