Świąteczna atmosfera udzieliła się już chyba każdemu z nas.
Jeszcze tylko kilka dni, a razem z naszymi bliskimi zasiądziemy do wigilijnej kolacji.
Potem spędzimy świateczny czas na odpoczynku, rozmowach, no i zapewne jedzeniu pyszności, które w tym czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj.
Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami.
Przygotowujemy ją tylko na Święta Bożego Narodzenia i jest jednym z tych przysmaków, którego wypatruje cała rodzina.
W ten Święta będzie ona z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur z curry.
Przyprawy całkowicie naturalnej!
Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów.
Złożona tylko i wyłącznie z warzyw, przypraw i morskiej soli.
Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler).
Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona.
Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana.
Świetnie pasuje do mięs i sałatek.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* filety śledziowe matjasy- 500 g
* biała cebula – 2 szt
* ogórki konserwowe – ok. 200 g
* Vegeta Natur z curry – 2 łyżki
* majonez – 5 łyżek
* rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść
* świeżo mielony pieprz
ZALEWA:
* woda – 500 ml
* ocet – 500 ml
* cukier – 2 łyżki
* sól – 2 łyżki
* gorczyca – 1 łyżeczka
* pieprz – 4 ziarna
* liście laurowe – 3 szt
* ziele angielskie – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę.
ZALEWA:
Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki.
SOS CURRY:
Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy do przegryzienia.
Smacznego!
Jest pyszna!
Ps. można użyć już gotowych do jedzenia śledzi w zalewie octowej i przygotować całość w jednym dniu.
Smacznego!
Ps. Vegeta Natur to seria przypraw inspirowana naturą i w swoim składnie zawiera tylko i wyłącznie naturalne składniki.
Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj.
Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ VEGETA
Ps. więcej smakowitych przepisów Inspirowanych Naturą znajdziecie m.in. na Instagramie pod hashtagami:
#vegeta #vegetanatur #inspirowanenatura
No Comments