SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta

Świąteczna atmosfera udzieliła się już chyba każdemu z nas.

Jeszcze tylko kilka dni, a razem z naszymi bliskimi zasiądziemy do wigilijnej kolacji.

Potem spędzimy świateczny czas na odpoczynku, rozmowach, no i zapewne jedzeniu pyszności, które w tym czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj.

Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami.

Przygotowujemy ją tylko na Święta Bożego Narodzenia i jest jednym z tych przysmaków, którego wypatruje cała rodzina.

W ten Święta będzie ona z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur z curry.

Przyprawy całkowicie naturalnej!

Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów.

Złożona tylko i wyłącznie z warzyw, przypraw i morskiej soli.

Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler).

Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona.

Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana.

Świetnie pasuje do mięs i sałatek.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* filety śledziowe matjasy-  500 g

* biała cebula – 2 szt

* ogórki konserwowe – ok. 200 g

* Vegeta Natur z curry – 2 łyżki

* majonez – 5 łyżek

* rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść

* świeżo mielony pieprz

ZALEWA:

* woda – 500 ml

* ocet – 500 ml

* cukier – 2 łyżki

* sól  – 2 łyżki

* gorczyca – 1 łyżeczka

* pieprz – 4 ziarna

* liście laurowe – 3 szt

* ziele angielskie – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę.

ZALEWA:

Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki.

SOS CURRY:

Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę.

Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy do przegryzienia.

Smacznego!

Jest pyszna!

Ps. można użyć już gotowych do jedzenia śledzi w zalewie octowej i przygotować całość w jednym dniu.

Smacznego!

Ps. Vegeta Natur to seria przypraw inspirowana naturą i w swoim składnie zawiera tylko i wyłącznie naturalne składniki.

Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj.

Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ VEGETA

Ps. więcej smakowitych przepisów Inspirowanych Naturą znajdziecie m.in. na Instagramie pod hashtagami: 

#vegeta #vegetanatur #inspirowanenatura

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress