MINI TARTY ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ ,KARMELIZOWANĄ CZERWONA CEBULĄ, FIGAMI, SEREM – idealna sylwestrowa przekąska!

Szynka parmeńska, soczyste, słodkie figi, karmelizowana czerwona cebula i chrupiące, kruche ciasto.

Czyż nie brzmi mega apetycznie?!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, mini tarty właśnie z takimi dodatkami.

Błyskawiczne do zrobienia!

Idealne zarówno na Sylwestrową imprezę, eleganckie przyjęcie, jak i pyszną przekąskę w ciągu dnia.

Smakują fenomenalnie!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g
* masło – 125 g
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 łyżeczka
* woda – 50 ml

DODATKI:

* ser żółty, wyrazisty w smaku – ok. 300 g
* czerwona cebula – 4 szt
* świeże figi – 4 szt
* świeże oregano
* szynka parmeńska ( plastry ) – 100 g
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz, cukier brązowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Rozgrzewamy piekarnik do 180C.

Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut.

Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy.

Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano.

Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową „sosu” skrapiamy tarty, stawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress