CIASTO CAPPUCCINO W 15 MINUT!

Dobrze wiecie, ze uwielbiam takie błyskawiczne ciasta, które nie wymagają pieczenia.

Jest ich na blogu całkiem sporo!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto cappuccino, który mama przyniosła z pracy od koleżanek.

Ciasto z lekką, puszystą, kawowo-śmietanową na kruchym, herbatnikowym spodzie.

Zachwycające!

Wielbiciele kawy i nie tylko z przyjemnością skuszą się na dokładkę.

Ciasto robi się bardzo szybko, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie.

Nie jest drogie i nie wymaga pieczenia.

Idealne na każda okazję!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

MASA CAPPUCCINO:

-kawa cappuccino ( np. orzechowa lub śmietankowa ) – 4 łyżki

-śmietana 30% – 500 ml

-cukier puder – 3 łyżki

-żelatyna – 2 łyżeczki

MASA ŚMIETANOWA:

-śmietana 36% – 500 ml

-cukier puder – 3 łyżki

-żelatyna – 2 łyżeczki

DODATKOWO:

-herbatniki kakaowe – 150 g

-biszkopty podłużne – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ).

Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe.

MASA CAPPUCCINO:

500 ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

Mieszamy z lekko podgrzaną żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę – ważne! ), dodajemy kawę.

Tak zmiksowaną masę wykładamy na herbatniki, wygładzamy.

Układamy biszkopty.

MASA ŚMIETANOWA:

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy lekko podgrzaną żelatynę ( również wcześniej hartując ).

Wykładamy na biszkopty, wygładzamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress