Już nie raz Wam mówiłam, że uwielbiam jak Mama przywozi z pracy od koleżanek przepisy na nowe ciacha!
Tak było i tym razem-przywiozła w piątek, a w sobotę już zrobiła mi niespodziankę i upiekła nowe ciacho.
Tak przyznaję – to ciasto jest dziełem mamy – ja tylko pstryknęłam zdjęcia!
Lekki, puszysty biszkopt przygotowany z proszków budyniowych przełożony puszystym kremem z serków “Danio” zachwycił wszystkich!
To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu.
Jedno z najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT BUDYNIOWY:
* budyń śmietankowy – 5 op
* cukier – 1 szkl
* jajka L – 6 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* serek “Danio” – 560 g
* śmietana 30% słodka – 600 ml
* galaretka cytrynowa – 1 op
DODATKOWO:
* male biszkopty do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
CAŁOŚĆ:
2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Pycha!
No Comments