BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Już nie raz Wam mówiłam, że uwielbiam jak Mama przywozi z pracy od koleżanek przepisy na nowe ciacha!

Tak było i tym razem-przywiozła w piątek, a w sobotę już zrobiła mi niespodziankę i upiekła nowe ciacho.

Tak przyznaję – to ciasto jest dziełem mamy – ja tylko pstryknęłam zdjęcia!

Lekki, puszysty biszkopt przygotowany z proszków budyniowych przełożony puszystym kremem z serków “Danio” zachwycił wszystkich!

To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu.

Jedno z najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT BUDYNIOWY:

* budyń śmietankowy – 5 op

* cukier – 1 szkl

* jajka L – 6 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* serek “Danio” – 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

DODATKOWO:

* male biszkopty do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.

Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.

KREM:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Pycha!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress