CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM – bez pieczenia!

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję ta zbliżającą się wielkimi krokami jesień za oknem!

A co za tym idzie i na blogu zacznie gościć coraz więcej jesiennych ciast.

Na zakończenie więc słodkiego lata muszą być jeszcze maliny!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego.

Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się je błyskawicznie!

 

Mam nadzieje, że wypróbujecie!

Polecam!

SKŁADNIKI:

* biszkopty okrągłe – 15 szt

MUS CZEKOLADOWY:

* twaróg 3 x mielony – 300 g

* czekolada 50% – 100 g

* śmietana 36% – 200 g – do ubicia

* cukier puder – 50 g

* żelatyna – 2 łyżeczki

MUS MALINOWY:

* puree z malin ( pulpa ) – 150 g

* śmietana 36% do ugotowania – 200 g 

* śmietana 36% do ubicia – 200 g

* cukier puder – do smaku

* żelatyna – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MUS CZEKOLADOWY:

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żelatyną ( powinna się rozpuścić ).

Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrem pudrem.

Do utartego dodajemy czekoladę z żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę ) – miksujemy.

MUS MALINOWY:

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.

Puree z malin gotujemy z 200 g śmietany, lekko studzimy. Po lekkim wystudzeniu dodajemy żelatynę, rozpuszczamy.

Śmietanę ubijamy na puch dodając pod koniec cukier puder, ubitą dodajemy do krem malinowego, delikatnie mieszamy, by napowietrzyć.

Całość wylewamy na schłodzony, czekoladowy spód. Posypujemy malinami, chłodzimy.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marta
    5 września 2020 at 21:43

    Ile to trochę tej wody? Łyżka/dwie? Czym najlepiej ucierać? Taką kulką drewnianą?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress