Smażone lody
W kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA.
Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.
Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.
Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!
Lody wyszły obłędne!
Są wspaniałym pomysłem na randkę … imprezę czy też niedzielny deser – zachwycą każdego!
Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe!
– 4 gałki lodów waniliowych
– szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cukru pudru
Uformowane gałki lodów układamy talerzu i wstawiamy do zamrażarki na ok. godzinę.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem.
Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! )
Czynność możemy powtórzyć w zależności od tego jak grubą chcemy mieć ” skórkę “.
Odstawiamy do ponownego zamrożenia.
W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej.
Każdą kulkę ( pojedynczo! ) smażymy ok. minutkę na złoty kolor.
Smacznego!
2 komentarze
Piżmak
18 lipca 2012 at 17:24Wow, jak tylko się ociepli to skorzystam z przepisu, rewelacja!
Ostra Na Słodko
18 lipca 2012 at 18:13Polecam!!!
Smakują naprawdę rewelacyjnie :D