Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe.
Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM ŻURAWINOWYM I ORZECHAMI , więc dziś mam dla Was wersję można powiedzieć ” wytrawną “.
Błyskawiczne do zrobienia … łatwe … i niesamowicie smaczne!
A do tego śmiało mogę je zajadać osoby na diecie odchudzającej!
Tak więc : do dzieła!
SKŁADNIKI :
( 2 porcje )
* ser biały – 250 g
* masło – 30 g
* małe jajko – 2 szt
* kasza manna – 40 g
* mąka pszenna – 20 g
* sól – 1 szczypta
* bułka tarta do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
KNEDLE :
Ser rozcieramy drewnianą łyżką, dodajemy masło, roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki – mieszamy.
Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.
Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.
Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.
Polewamy zrumienioną na masełku bułką tartą.
Smacznego!
1 Comment
Magda C.
14 listopada 2013 at 19:01Moje ulubione knedle serowe :) Pycha!