Szybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.
Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!
Niesamowicie pachnące … kruche …
Idealne na te święta!
Spróbujcie!
Ps. pierniczki są miękkie i nadają się do jedzenia odrazu :)
PIERNICZKI:
SKŁADNIKI:
( ok. 50 małych lub 40 większych )
* mąka pszenna – 300 g
* mąka żytnia – 100 g
* duże jajko – 2 szt
* cukier puder – 130 g
* masło roztopione , przestudzone – 100 g
* miód – 100 g
* przyprawa do piernika – 1 łyżka
* kakao – 1 łyżka
* soda – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Wałujemy podsypując odrobiną mąki.
Wycinamy pierniczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 8-10minut / 180C
Studzimy.
LUKIER KRÓLEWSKI:
SKŁADNIKI:
* duże białko – 1 szt
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* cukier puder – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Uwaga!
Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.
A teraz bierzemy się za dekorowanie!
Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek.
Zapobiegnie to rozlewaniu lukru.
Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego , specjalnych pisaków , a pomagamy sobie łyżeczką i wykałaczkami.
Zabawy i radości przy tym co nie miara!
8 komentarzy
Monika Cieślak
14 grudnia 2014 at 12:30:)
joanna
13 grudnia 2015 at 19:35A po jakim czasie miękką? ??? :-))))
Ostra na Słodko
13 grudnia 2015 at 22:16Jeśli będziesz odpowiednio przechowywać to już po 3 dniach :)
Oto kilka trików ;)
Do szczelnego pojemnika wkładamy pierniczki razem z:
obierkami jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże. Ciastka będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąc
razowy chleb, umieszczamy pierniczki na jednej kromce i przykrywamy drugą. Zostawiamy na 1-2 dni i wymieniamy, aż uznasz ze nadają się do jedzenia i są miękkie
cytryna, wkładamy 1-2 ćwiartki cytryny i zostawiamy na 1-2 dni, wymieniamy, aż zmiękną. Pierniczki będą miały lekko cytrynowy posmak i aromat.
Iwonka
21 grudnia 2015 at 16:37super szybkie i smaczne robie juz po raz kolejny tak nam smakują!!!polecam!!!
Magda
21 grudnia 2015 at 20:49Ja zapakowałam w taka przezroczysta folie do pakowania prezentów czy wtedy tez mi zmiękną ? Pozdrawiam
renatak
23 grudnia 2015 at 13:58właśnie z chrześnicą pieczemy pierniczki ale jak ślicznie pachna:D polecam
Anonim
18 grudnia 2016 at 16:31brakuje składników na lukier
Ostra na Słodko
18 grudnia 2016 at 16:38Poprawione! :))