Kto powiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?!
Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego.
Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem!
W środku soczysty kurczak, moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą.
Ajj ślinka cieknie!
Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad.
Do tego barszczyk czerwony i juz możemy oblizywac sie z zachwytu!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ziemniaki – 250 g
* mąka – ok. 0,5 szkl
* masło – 1 łyżka
* kasza manna – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt
* sól – do smaku
FARSZ:
* kurczak – ok. 100 g
* suszone pomidory – 80 g
* ser feta – 50 g
* ser ricotta – 50 g
* sól , pieprz , papryka
DO POSMAROWANIA:
* małe żółtko – 1 szt
* śmietana – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
FARSZ:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ).
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką.
CAŁOŚĆ:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
15 komentarzy
Kasia
11 marca 2015 at 09:15Super sposob na wykorzystanie resztkowych, poobiednich ziemniakow!
Kasia
11 marca 2015 at 09:46a czy kurczak ma być surowy, czy z rosołu np?
Ostra na Słodko
11 marca 2015 at 10:09Ja robiam z surowym :)
Ale myślę , że śmiało można wypróbować z mięsem z rosołu :)
Rafał
15 marca 2015 at 15:28a kasza manna dodana ma być surowa czy zrobiona i dodana do ziemniaków?
Ostra na Słodko
15 marca 2015 at 20:39Ma być sucha – sypka :)
elasz
25 marca 2015 at 11:19Przepis wygląda BARDZO ZACHĘCAJĄCO!
Na pewno popełnię i już wiem , że będzie smakowało! O wyniku dam znać.Pozdrawiam
elasz
7 kwietnia 2015 at 13:31No i zrobione . Było ciekawie tak na etapie robienia jak i wrażeń smakowych .Tak jak przewidziałam połączenie smaków wypadło bardzo dobrze . Smakowało wszystkim bez wyjątku , zarówno na ciepło jak i na zimno . Zaskakująca dla wszystkich jest informacja , że ciasto na pierogi jest z głównie z ziemniaków. Gorąco polecam!
Ostra na Słodko
7 kwietnia 2015 at 13:46Bardzo ale to bardzo miło mi to słyszeć! :))))
BARWENA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z POMIDORAMI
18 lipca 2015 at 00:40[…] dodatkiem pomidorów, szalotki oraz […]
Agata
12 września 2015 at 09:47I ja też zrobiłam wczoraj. Znikło wszystko:))) Jedną część z kurczakiem, wg Twojego przepisu (dodałam sporo oregano) a drugą z kapustą i pieczarkami. Obie super! Fajnie się zagniatało ciasto, fajnie się piekło z nosem przy piekarniku. Oj ciekawa byłam jak będzie się zachowywało w trakcie pieczenia:)
Super, mi się bardzo podobało:)
Ostra na Słodko
12 września 2015 at 23:37Bardzo miło mi to słyszeć!
Strasznie się cieszę , że przepis się spodobał – z przyjemnością wypróbuję wersję z kapustą i pieczarkami :))))
ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
8 listopada 2015 at 20:36[…] Będąc niedawno na wycieczce w Mediolanie przywiozłam do domu kilka pyszności, wśród których były oczywiście moje ukochane suszone pomidory. […]
Daria
17 maja 2016 at 14:09A czy można użyć do tego nowe ziemniaki czy lepiej stare?
Ostra na Słodko
17 maja 2016 at 14:20Zdecydowanie lepiej stare. Nowe są zbyt delikatne i zbyt mało mączne.
Aleksandra
19 czerwca 2019 at 02:02Już sama nazwa mnie zaintrygowała i wiedziałam, że muszę wypróbować. Od razu robiłam podwójną porcję. Genialny przepis. Te pierogi na pewno będą u nas często gościły na obiad :) U mnie podane z leciutkim sosem czosnkowym.