KLUSKI ŚLASKIE

 

Kluski śląskie – tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.

I chyba większość lubi!

Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.

Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad!

Polecam!

kluski slaski , najlepsze slaskie kluski , ziemniaki przepisy , kuchnia slaska , ostra na slodko , sylwia ladyga (1)xx

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )

* mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g

* duże jajko – 1 szt

* masło – 1 łyżeczka

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ilość składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.

Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepujemy, by masa była równa.

Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.

Do powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka, by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.

Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.

Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.

Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).

Podajemy z ulubionym sosem!

Smacznego!

kluski slaski , najlepsze slaskie kluski , ziemniaki przepisy , kuchnia slaska , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)xx

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Zmiksowana.pl
    28 lipca 2014 at 08:09

    Mniam, jedne z moich ulubionych :) Przypomniał mi się smak dzieciństwa i muszę je zrobić przy następnej okazji :)

  • Reply
    KOPYTKA - NAJLEPSZE!
    17 sierpnia 2015 at 11:47

    […] , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie […]

  • Reply
    Miki
    4 maja 2016 at 11:42

    Proszę Pani, do prawdziwych klusek śląskich absolutnie nie dodaje się jajka oraz soli. Robi się je tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej (tak jak pani opisała). Gotuje w osolonej wodzie. Nie ma obawy, że się nie skleją. Zapewniam, że będą piękne.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 maja 2016 at 11:43

      W takim razie następne przygotuję tak jak Pani mówi – dam znać jak smakowały! :)))

      • Reply
        Miki
        4 maja 2016 at 11:57

        Polecam! Są dużo delikatniejsze. Na Śląsku wszyscy wiedzą, że jajko to wróg kluski śląskiej ;)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress