To ciasto jest GENIALNE!
Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe!
Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch.
Smakuje obłędnie!
Połączenie słodkiej, kokosowej masy “budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze!
Co jest jeszcze zaskakujące?!
Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy!
Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem.
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
MASA:
* bułki kajzerki – 2 szt
* mleko – 3 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* masło – 200 g
* dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik
KRUSZONKA KOKOSOWA:
* masło – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* cukier – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca.
Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
MASA:
Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy.
1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.
Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.
KRUSZONKA KOKOSOWA:
Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem.
Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.
Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce.
Smacznego!
13 komentarzy
Paulina K.
3 listopada 2016 at 09:01Już wiem czym w weekend będę się objadać:)
P.S. A te 5 jaj w masie to chyba tak z rozpędu?
Ostra na Słodko
3 listopada 2016 at 09:08O Matko dobrze , że zauważyłaś :D Zero jajek! One tylko do biszkoptu :D
Iza
3 listopada 2016 at 11:01Ciasto wygląda super, chciałabym je zrobić tylko proszę powiedz na jak dużą blaszkę jest ta proporcja?
Iza
7 listopada 2016 at 13:56Nie doczytałam wcześniej przepisu i ostatecznie zrobiłam na nieco większej blaszce i był idealny, smakował absolutnie wszystkim nawet tym którzy kokosu nie lubią. Dziękuję za super przepis. Masa mistrzostwo świata
aga
4 listopada 2016 at 13:42kokos czyli wiórki kokosowe, tak?
Ostra na Słodko
4 listopada 2016 at 13:44tak :)
Elżbieta
5 listopada 2016 at 10:36Biszkopt jest bez proszku do pieczenia?
Ostra na Słodko
5 listopada 2016 at 10:52Oczywiście.
Do biszkoptu nie potrzebny proszek jeśli są idealnie ubite białka.
Jeśli się boisz bez – dodaj 1 lyżeczkę :)
Elżbieta
6 listopada 2016 at 16:45Dziękuję. Wyszedł przepysznych. Natomiast ma pytanie co do masy wyszła mi trochę rzadka. Przy krojeniu po nałożony dzemie troszkę mi się rojerzdza. Ale myślę że to wina dzemu bo to byl swojej produkcji.
Pozdrawiam☺
Ostra na Słodko
6 listopada 2016 at 17:40Cieszę się, że smakuje! <3 Albo wina dżemy albo może troszkę za duzo mleka było.
Marta
16 listopada 2016 at 07:33Jak nastawić piekarnik podczas pieczenia biszkoptu? Z termoobiegiem czy góra dół?
Elżbieta
27 maja 2017 at 12:26O jakich wymiarach forma będzie najlepsza?
Ostra na Słodko
27 maja 2017 at 12:28Kochana wymiary są w przepisie – 22x 28 :)