Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI.
Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po brzegi oraz mnóstwem orzechów, kawałków owoców i jogurtem naturalnym – zarówno w domu, jak i w podróży!
Codziennie inna wersja, codziennie inne dodatki i codziennie tak samo smacznie!
I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI.
LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane!
Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! )
Teraz będę mieć pewność, że oprócz tego, że będzie smacznie – będzie też zdrowo!
No bo zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/
Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych!
Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D )
Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować z nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę!
Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką!
Dla każdego coś dobrego!
Idealne np. na weekend!
Koniecznie zobaczcie!
KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
( 2 szt )
* ser biały 3 x mielony – 80 g
* masło orzechowe – 80 g
* cukier puder – 50 g
* płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
* czekolada mleczna – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę roztapiamy, dodajemy połowę płatków, dokładnie mieszamy.
Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy.
Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Podajemy mocno schłodzone!
BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE
SKŁADNIKI:
( 8 szt )
SPÓD:
* czekolada mleczna – 100 g
* płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g
MASA:
* ser biały 3 x mielony – 80 g
* masło orzechowe – 80 g
* cukier puder – 50 g
* żelatyna – 1 łyżeczka
KRUSZONKA:
* płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
* cukier drobny – 2 łyżki
* masło – 1 łyżka
* wiórki kokosowe – ok. 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy.
Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę.
Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy nasze babeczki.
Jak widzicie nowe płatki LUBELLA można wykorzystać w bardzo nietypowy i zaskakujący sposób – za każdym razem będzie równie pysznie!
A Wy co przygotowalibyście z ich dodatkiem?
3 komentarze
Karolina
22 listopada 2016 at 08:24Sylwio, a czym można zastąpić żelatynę? Przepis na koszyczki wygląda rewelacyjnie! :)
Ostra na Słodko
22 listopada 2016 at 08:57Hej! :*
Jeśli bardzo dobrze schłodzisz i obiecasz, że zjecie odrazu możesz smialo zrezygnować z usztywniacza :)))
Polecam też, żeby czekoladowe “koszyczki” były glebsze by krem ie wyplywał.
Karolina
26 listopada 2016 at 08:05Dziękuję za odpowiedź! :)) Zrobię wersję bez żelatyny dla domowników, a do roboty spróbuję z żelatyną. My się bardzo nie lubimy, zawsze mi psuje każdy wypiek, małpa!
Pozdrowienia :)))