I kolejne, pyszne ciacho przed Wami!
Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym.
Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!
Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28)
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
WARSTWA JABŁKOWA:
* jabłka – 1,5 kg
* cukier – 0,5 szkl
* galaretka cytrynowa – 1 op
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 3/4 l
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* maka pszenna 1 łyżka
* żółtko – 2 szt
* masło – 100 g
POLEWA:
* masło – 50 g
* cukier – 2 łyżki
* kakao – 2 łyżki
* mleko – 3 łyżki
* czekolada – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BUDYNIOWY:
1 szklankę zimnego mleka mieszamy z mąkami i żółtkami, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu.
WARSTWA JABŁKOWA:
Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut.
Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą.
Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
2 komentarze
Zula
27 maja 2017 at 09:12Na jakie wymiary blachy to ciasto? I czy galaretkę dodajemy tężejącą ?
Ostra na Słodko
27 maja 2017 at 09:29Kochana blacha jest podana w przepiie – u mnie bylo to 24×28 ( taka srednia, kwadratowa )
Galaretkę dodajemy w formie proszku, absolutnie nie trzeba jej rozrabiać wczesniej :)