WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI

Lubicie ciasto ptysiowe? Ja bardzo!

W sumie to jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast ( w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, które chyba w dalszym ciągu niezbyt mnie lubi ) i dlatego z tak wielka przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne smakołyki w swojej kuchni.

Ostatnio zajadałam się genialnymi eklerkami z kremem waniliowym, a dziś serwuję kolejne, słodkie pyszności!

Tym razem przygotowałam coś, co nie tylko smakuje genialnie, ale i pięknie wygląda!

Do pieczenia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa INKA!

Wieniec z ciasta ptysiowego wypełniony fantastycznymi dwoma kremami jest świetny pomysłem na zbliżający się DZIEŃ MATKI.

Gwarantuję, że każda mama będzie zachwycona!

SKŁADNIKI:

CIASTO PTYSIOWE:

* woda- 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt

KREMY

* mleko 3,2% – 600 ml
* żółtko – 6 szt
* cukier – 100 g
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* laska wanilii – 1 szt
* kawa Inka błonnikiem – 1 łyżka

+ ulubione owoce – u mnie kiwi oraz winogrona

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO PTYSIOWE:

W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.

Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy.

Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy.

Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą.

Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”.

Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C, studzimy.

KREM:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.

Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.

Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.

Tak przygotowany krem dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ), do mniejszej dodajemy kawę INKA, nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.

CAŁOŚĆ:

Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka wyciskamy krem kawowy, przykrywamy kremem waniliowym i układamy owoce – u mnie są to czerwone i zielone winogrona oraz kiwi.

Posypujemy pistacjami, cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Zajadamy!

Najlepszym dodatkiem do tego ciacha będzie pyszna kawa Inka z magnezem robiona na gorącym mleku kokosowym i podana w dużej szklance do latte!

PYCHA!

 

Ps. jeśli macie ochotę na inne przysmaki – zerknijcie na bloga!

Czeka tam na Was genialny omlet oraz pyszna kawa!

  

Projekt powstał we współpracy z marką INKA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress