Dziś długo wyczekane ciacho na blogu, które już dosłownie 3 albo 4 miesiące czekało na dodanie!
Moja mama przygotowała je z przepisu Kasi Guzik z bloga gotujebolubie.pl na tegoroczne Święta Wielkanocne.
I choć ciacho jest niesamowicie czasochłonne, to jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy przygotowań!
Szpinakowy, lekki biszkopt, delikatne kremy, musy i pianki łączą się w jedną obłędną całość, której absolutnie nikt się nie oprze!
Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie!
Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie.
My jednogłośnie stwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu.
Polecam!
A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki!
SKŁADNIKI:
( 24×30 )
CIASTO SZPINAKOWE:
* szpinak – 450 g
* jajko L – 2 szt
* cukier – 80 g
* olej – 125 ml
* maka pszenna – 180 g
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
PONCZ:
* woda z cukrem i sokiem z cytryny
MASA CZEKOLADOWA:
* śmietana 36% – 250 ml
* biała czekolada – 200 g
* żelatyna – 1 pełna łyżeczka
* wrzątek – 50 ml
MASA BORÓWKOWA:
* mascarpone – 250 g
* jogurt grecki – 250 g
* borówki – ok. 500 ml
* żelatyna – 3 pełne łyżeczki
* cukier puder – 5 łyżek
* wrzątek – 100 ml
GALARETKA:
* galaretka jagodowa – 2 szt
* wrzątek – 500 ml
PIANKA JAGODOWA:
* śmietana 36% – 300 ml
* borówki – 100 g
* cukier puder – 4 łyżki
* żelatyna – 2 pełne łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Szpinak blendujemy z olejem na gładki mus.
Jajka ubijamy z cukrem na puch.
Do masy jajecznej dodajemy szpinak i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy krótko.
Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w 180C.
Studzimy, ponczujemy.
MASA CZEKOLADOWA:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia.
Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut.
MASA BORÓWKOWA:
Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem.
Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki.
Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową.
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
GALARETKA:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
Tężejącą zalewamy masę serową.
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
PIANKA JAGODOWA:
Borówki blendujemy na gładki mus, możemy dodatkowo przetrzeć przez sito.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i borówki.
Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną ( hartując wcześniej ).
Wylewamy na schłodzone ciasto.
Odstawiamy do lodówki.
Smacznego!
No Comments