Z wiśniami to jest tak, że jedni je kochają, a inni nienawidzą.
Ja do ich wielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką.
Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy!
Ciasto jest genialne!
Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
BISZKOPT:
* duże jajko – 4 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
MASA:
* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op
DODATKOWO:
* wiśniowe delicje – ok. 15 szt
* wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g
* gaaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Ps. jeśli biszkopt wyszedł zbyt wysoki/gruby zostawiamy tylko jego 3/4 , resztę zjadamy ;)
MASA:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.
Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.
CAŁOŚĆ:
Na delikatnie schłodzoną masę wyciągamy delicje oraz wiśnie.
Zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
No Comments