W ramach naszego słodkiego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ nie było tu jeszcze nic drożdżowego.
A jak wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną!
Pora nadrobić więc zaległości!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną 2-smakową i 2-kolorową drożdżówkę.
Jej ozdobne zwinięcie sprawa, że zyskuje nowego charakteru!
Wspaniale wygląda na stole i smakuje obłędnie!
Lekka, puszysta, pachnąca!
Koniecznie spróbujcie!
Do wyrastania ciasta drożdżowego bardzo polecam Wam specjalną Misę na ciasto drożdżowe z ogrzewaczem.
Dzięki szczelnemu wieku, oraz żelowemu ogrzewaczowi ciasto wyrośnie znacznie szybciej bez potrzeby pilnowania czasu, gdyż gdy ciasto będzie gotowe wieko wyraźnie się zaokrągli.
Misę oraz stojak można myć w zmywarce, natomiast wieczko i żelowy ogrzewacz należy myć ręcznie.
Zobaczcie jak łatwe jest jej użycie!
( pamiętajcie, że na hasło : sylwia2023 macie dodatkowy rabat 5%! )
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 250 g
* masło – 80 g
* jajko L – 2 szt
* suszone drożdże instant – 1 łyżka – dostępne TUTAJ!
* cukier puder – 2 łyżki
* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 płaska łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* ciepłe mleko = 80 ml
* sól – 1 szczypta
* skórka z pomarańczy
* kakao – 1 łyżka
OPCJONALNIE DO POLANIA:
* CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 100 g – dostępna TUTAJ!
* orzechy laskowe
* jajko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cukier i pastę waniliową – miksujemy hakiem.
Wlewamy mleko z drożdżami, a następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło.
Wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i jedwabiste.
Dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao.
Dobrze wyrabiamy do połączenia składników.
Oba ciasta przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę ( aż podwoi objętość ).
Po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy i z obu formujemy długi wałek.
Łączymy je ze sobą i zaplatamy tworząc ” babkę”.
Przykrywamy, odstawiamy do ponownego podrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Dodajemy resztę skórki.
Pieczemy ok. 25 minut w 180C bez termoobiegu.
Zajadamy na gorąco!
Smacznego!
Ps. jeśli ktoś z Was marzy o tym, by wreszcie poznać tajemniczy przepis na najlepsze na świecie drożdżówki – zapraszam do siebie na SZKOLENIE CZ. 1 – tam wszyscy zakochują się w drożdżowym!
TERMIN: 15-16.02.2021r.
MIEJSCE: Centrum szkoleniowe Akademia Sweet Decor
No Comments