DROŻDŻOWY TWIST – DWUSMAKOWA BABKA DROŻDŻOWA – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „

W ramach naszego słodkiego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ nie było tu jeszcze nic drożdżowego.

A jak wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną!

Pora nadrobić więc zaległości!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną 2-smakową i 2-kolorową drożdżówkę.

Jej ozdobne zwinięcie sprawa, że zyskuje nowego charakteru!

Wspaniale wygląda na stole i smakuje obłędnie!

Lekka, puszysta, pachnąca!

Koniecznie spróbujcie! 

Do wyrastania ciasta drożdżowego bardzo polecam Wam specjalną Misę na ciasto drożdżowe z ogrzewaczem.

Dzięki szczelnemu wieku, oraz żelowemu ogrzewaczowi ciasto wyrośnie znacznie szybciej bez potrzeby pilnowania czasu, gdyż gdy ciasto będzie gotowe wieko wyraźnie się zaokrągli.

Misę oraz stojak można myć w zmywarce, natomiast wieczko i żelowy ogrzewacz należy myć ręcznie.

Zobaczcie jak łatwe jest jej użycie!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! )

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 80 g

* jajko L – 2 szt

* suszone drożdże instant – 1 łyżka – dostępne TUTAJ!

* cukier puder – 2 łyżki

* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 płaska łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* ciepłe mleko = 80 ml

* sól – 1 szczypta

* skórka z pomarańczy 

* kakao – 1 łyżka

OPCJONALNIE DO POLANIA:

 * CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 100 g – dostępna TUTAJ!

* orzechy laskowe

* jajko

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże rozpuszczamy w mleku.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cukier i pastę waniliową – miksujemy hakiem.

Wlewamy mleko z drożdżami, a następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło.

Wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i jedwabiste.

Dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao.

Dobrze wyrabiamy do połączenia składników.

Oba ciasta przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę ( aż podwoi objętość ).

Po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy i z obu formujemy długi wałek.

Łączymy je ze sobą i zaplatamy tworząc ” babkę”.

Przykrywamy, odstawiamy do ponownego podrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Dodajemy resztę skórki.

Pieczemy ok. 25 minut w 180C bez termoobiegu.

Zajadamy na gorąco!

Smacznego!

Ps. jeśli ktoś z Was marzy o tym, by wreszcie poznać tajemniczy przepis na najlepsze na świecie drożdżówki – zapraszam do siebie na SZKOLENIE CZ. 1 – tam wszyscy zakochują się w drożdżowym!

TERMIN: 15-16.02.2021r.

MIEJSCE: Centrum szkoleniowe Akademia Sweet Decor

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress