Uwielbiam ten owocowy sezon!
Chcę, by trwał i trwał jak najdłużej!
Wielokrotnie mówiłam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju brzoskwinie, nektarynki i morele.
Dziś właśnie z tymi owocami przygotowałam dla Was ciacho!
Kruchy, delikatny spód połączony z kremową śmietankową masą budyniową i soczystymi brzoskwiniami i morelami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Spróbujcie i Wy!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
(24×28 )
KRUCHE CIASTO:
* masło – 250 g
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml
* cukier puder – 1 szkl po 250 ml
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
KREM BUDYNIOWY:
* mleko tłuste – 1 l
* budyń waniliowy = 80 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* cukier – 4 łyżki
DODATKOWO:
* brzoskwinie i morele
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajka – szybko zagniatamy.
Możecie to zrobić oczywiście również w robocie – tak jak ja.
Zawijamy w folię, odstawiamy do mrożenia.
Po schłodzeniu 3/4 ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy.
KREM BUDYNIOWY:
Budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka.
Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie na gotujące wlewamy rozrobiony budyń.
Cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnieje.
Ciepły wykładamy na kruchy spód.
CAŁOŚĆ:
Na masie budyniowej układamy okrojone owoce, ścieramy zmrożoną resztę ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w 160C ( góra-dół ).
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
A jeśli szukacie innych ciast z brzoskwiniami, morelami i nektarynkami, to koniecznie zajrzyjcie na bloga!
No Comments