Wiecie co w blogowaniu niesamowicie mnie cieszy?
To, że innych zarażam swoją pasją i tym, co sama kocham robić najbardziej!
Kilka lat temu miłością do pieczenia zaraziłam moją kochaną Mamę ( tak! Bo mama kiedyś nie piekła i nie ubiła piec! ).
Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho!
Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło!
Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie!
Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT MAKOWY:
* jajko – 4 szt
* cukier – 3 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mak – 3 łyżki
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
BEZA KOKOSOWA:
* duże białka – 3 szt
* cukier – 100 g
* kokos – 200 g
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 450 ml
* budyń śmietankowy – 1 op
* cukier – 2 łyżki
* masło – 200 g
* cukier pduer – 2 łyżki
MASA TRUSKAWKOWA:
* truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g
* cukier – 5 łyżek
* galaretka truskawkowa – szt
* budyń śmietankowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy.
BEZA KOKOSOWA:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę jak przy biszkopcie makowym.
Pieczemy ok. 20 minut/180C. Studzimy.
KREM BUDYNIOWY:
Odlewamy 0,5 szkl mleka, dodajemy proszek budyniowy,
Resztę mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas mieszając. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.
MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki kroimy w kosteczkę, zalewamy 0,5 szkl wody, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 minut, aż się rozpadną.
W 0,5 szkl wody rozpuszczamy budyń, wlewamy do truskawek, gotujemy .
Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt makowy układamy w foremce, przykrywamy połową kremu budyniowego i wylewany masę truskawkową. Chłodzimy minimum 30 minut.
Po tym czasie wykładamy resztę remu budyniowego i przykrywamy bezą kokosową.
Wkładamy do lodówki!
Ps. jeśli uważacie, że wolicie bardziej miękki biszkopt makowy – nasączcie go słodką herbatą.
Smacznego!
1 Comment
Aga
30 kwietnia 2020 at 13:51Na jaką blaszkę robione ciasto?? pozdrawiam