Uwielbiam gotować sezonowo!
Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu.
Wiosną w mojej kuchni królują szparagi, latem – cukinia i pomidory z ogródka, jesienią grzyby, a zimy nie wyobrażam sobie bez ukochanej dyni.
Też tak macie?
Dziś razem z marką BARILLA zabieram Was znów do Włoch – tym razem spędzimy tam cały rok!
Przygotowałam dla Was aż 4 makaronowe, pyszne przepisy inspirowane sezonowością!
Każdy inny, każdy pyszny, każdy pełen dodatków, które znajdziemy na targach o danej porze roku.
Mam nadzieję, że zainspirują Was do stworzenia we własnej kuchni czegoś pysznego!
Spróbujcie!
WIOSNA
SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM
SKŁADNIKI:
* makaron Spaghetti Barilla – 300 g
* filet z łososia wędzony na zimno – 200 g
* koperek – 1 pęczek
* żółtko – 3 szt
* masło – 100 g
* skórka z cytryny – 2 łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżka
* białe, wytrawne wino – 3 łyżki
* cukier – 1 łyżeczka
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaro gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia kroimy na kawałki, koperek siekamy.
Na kąpieli wodnej ubijmy żółtka z solą, pieprzem, cukrem, skórką z cytryny, sokiem i białym winem.
Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy.
Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość.
Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia – wszystko razem mieszamy.
Podajemy na gorąco.
Smacznego!
LATO:
TAGLIATELLE Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
* makaron Tagliatelle Barilla
* świeże, miękkie pomidory + koktajlowe
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2-3 ząbki
* ocet balsamiczny – 1 łyżka
* oliwa z oliwek
* cukier
* świeże lub suszone oregano
* świeża bazylia
* sól
* pieprz
+ ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron Tagliatelle Barilla gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy.
Dodajemy czosnek oraz drobno pokrojone pomidory.
Smażymy do momentu, aż pomidory się rozpadną ( w razie potrzeby blendujemy ), dorzucamy okrojone pomidory koktajlowe.
Doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną cukru.
Dusimy na małym ogniu pd przykryciem ok. 10 minut ( sos ma być gęsty ).
Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy w sosie i podajemy na gorąco ze świeżo tartym serem.

JESIEŃ
BAVETTE Z RICOTTĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I BUŁKĄ TARTĄ
SKŁADNIKI:
* makaron Bavette Barilla -300 g
* orzechy włoskie – 100 g
* bułka tarta – 100 g
* ricotta di buffala – 5 łyżek
* czosnek – 3 ząbki
* oliwa z oliwek – ok. 100 ml
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek na oliwie, po chwili dodajemy bułkę tartą i cały czas mieszając rumienimy.
Wrzucamy posiekane orzechy włoskie, dodajmy odcedzony makaron ( z odrobiną wody ), doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy gorące z tartym parmezanem( lub Grana Padano ).
Smacznego!
ZIMA
PAPPARDELLE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
SKŁADNIKI:
* makaron Pappardelle Barilla – 300 g
* dynia np. hakkaido – 350 g
* szynka parmeńska – 4-5 plastrów
* cebula biała – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* śmietana 30% – ok. 200 ml
* świeży tymianek
* sól morska
* pieprz grubo mielony
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.
Szynkę parmeńską podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy dynię oraz świeży tymianek, podgrzewamy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Wlewamy śmietanę, redukujemy kilka minut.
Dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy, delikatnie podgrzewamy.
Podajemy na gorąco ze świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
2 komentarze
Aga
15 listopada 2018 at 09:59W przepisie barilla z pomidorami nie jest podane ile pomidorów użyć
Ostra na Słodko
15 listopada 2018 at 10:03Wszystko zależy od tego jak miękkie i soczyste masz pomidory.
Wiadomo, że majac twarde, z mniejszą ilością soku będzie trzeba użyć ich więcej … miękkie , z dużą ilością soku – mniej.
W przypadku 300 g makaronu , dla 2 osób, polecam 4-5 miękkich pomidorów.