Święta bez śledzi to nie święta!
Ostatnio pokazywałam Wam przepis na pyszne śledzie curry z rodzynkami, a dziś zapraszam na równie pyszną sałatkę śledziową z buraczkami.
Połączenie pysznych śledzi SEKO z kolorowym pieprzem z pieczonymi buraczkami, ogórkiem konserwowym, cebulką i gotowanym jajkiem tworzy przepyszną całość, której w Święta Bożego Narodzenia ( no i po też! ) żaden łasuch się nie oprze.
Z przyjemnością skuszą się nawet ci, którzy wcześniej za śledziami nie przepadali ( a jak wiecie ja kiedyś do takich należałam! ).
Możemy ją podać w jednej misce ( również ułożoną warstwami ) albo w ozdobnych słoiczkach już podzieloną na porcje.
Tak podana prezentuje się elegancko i z całą pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Sałatka śledziowa z buraczkami jest świetnym pomysłem na każdą okazję!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4-5 porcji )
* śledzik na okrągło z kolorowym pieprzem SEKO – 2 op
* cebula biała – 2 szt
* ogórki konserwowe – 5-6 szt
* ziemniaki – 4 szt
* buraki pieczone – 2 szt
* majonez – ilość wg. uznania
* jajko – 3 szt
* sól, pieprz
* świeży koperek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Śledzie SEKO z kolorowym pieprzem kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Upieczone buraki, ogórki konserwowe, ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo kroimy również w drobną kosteczkę ( im drobniejsza, tym sałatka wygodniejsza do jedzenia ).
Cebulę siekamy ( możemy ją sparzyć dodatkowo wrzątkiem – nie będzie wtedy aż ta piekąca ).
W naczynkach układamy warstwami:
– śledzie
– cebula
– majonez
– ogórki
– ziemniaki
– buraki
– majonez
Każda z warstwę delikatnie oprószamy pieprzem.
Wierzch posypujemy jajami.
Odstawiamy do “przegryzienia”
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Poniżej inne śledziowe przepisy, które może zainspirują Was nie tylko w te święta!
1 Comment
Eliza
25 listopada 2020 at 18:36Do tej sałatki można dodać jeszcze ugotowaną (lub z puszki), dobrze odsączoną białą fasolę, a ogórki konserwowe zastąpić kiszonymi, albo z nich zrezygnować. Jajek nie ma. Taka sałatka pochodzi z Litwy, w mojej rodzinie ten przepis jest od ponad 100 lat! Tylko warstwy układa się inaczej- majonez jest na samym wierzchu, w dość grubej warstwie. Tuż pod nim warstwa startych buraczków, lekko odsączonych, . W szklanym naczyniu sok z buraka cieniutkimi stróżkami cudnie przenika całą sałatkę. Polecam tę wersję!