Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga!
Są fantastyczne!
Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy.
Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo kółeczka.
Są tez genialnym pomysłem na wspólną zabawę dziećmi – gwarantuję, ze chętnie znajdą się pomocnicy do pieczenia.
Spróbujcie!
I dajcie znać jak smakowały!
SKŁADNIKI:
NADZIENIE CYNAMONOWE:
* masło – 80 g
* brązowy cukier – 4 łyżki
* miód wielokwiatowy – 1 pełna łyżka
* cynamon – 1 łyżka
* mąka pszenna – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
CIASTO:
* masło min. 82% – 230 g
* cukier puder – 4 czubate łyżki
* sól – 1 szczypta
* wanilia ( ziarna ) – z 1 laski
* jajko L – 1 szt
* mąka pszenna – ok. 450 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NADZIENIE:
Wszystkie składniki ucieramy.
CIASTO:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz jajko – miksujemy.
Wsypujemy mąkę, miksujemy ( ciasto będzie klejące ).
Formujemy kulę, zawijamy w folię, chłodzimy.
Wałkujemy na papierze na prostokąt ( ok. 3-5 mm grubości )lekko podsypując mąką.
Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę, owijamy folią, chłodzimy przez kilka godzin ( najlepiej przez noc ).
Po schłodzeniu kroimy plastry, pieczemy ok. 10-15 minut w 190C.
No Comments