Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady.
A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego.
Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne.
Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było pysznie!
Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;)
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
MASA:
* mąka pszenna – 60 g
* cukier – 110 g
* mleko – 150 ml
* kakao – 60 g
białko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* czekolada gorzka – 100 g
* masło – 50 g
CIASTO:
* świeże drożdże – 30 g
* mleko – 250 ml
* jajko L – 2 szt
* cukier- 100 g
* mąka pszenna – 60 g
* sól – 1 płaska łyżeczka
* masło – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA:
W garnku mieszamy mąkę z cukrem, kakao, mlekiem, solą raz białkami.
Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, gęstą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i posiekaną czekoladę, mieszamy.
Studzimy, smarujemy na 2 kawałkach papieru na prostokąt ok. 20×15 cm, chłodzimy w zamrażarce przez ok. godzinę.
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką mąki – odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do miksera wkładamy mąkę, jajka, miękkie pokrojone masło oraz sól.
Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Wałkujemy na ok. 30×20 cm obie części,nakładamy zmrożoną czekoladę, składamy na 3 części, ponownie wałkujemy na prostokąt.
Postępujemy tak dwukrotnie, a następnie chłodzimy ( zawinięte w folię ) przez ok. 30 minut.
Po 30 minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ).
Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C.
Smacznego!
No Comments