Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych oponkach.
Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pączków – serowe.
Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia.
Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają!
Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
Koniecznie zróbcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 30 szt )
* serek homo naturalny – 300 g
* mąka pszenna – 2 szkl + do podsypywania
* jajko – 3 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier puder – 3 łyżki
* sól – 1 szczypta
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ser mieszamy z jajkami i cukrem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę.
W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki.
Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku.
Zajadamy posypane cukrem pudrem!
Smacznego!
3 komentarze
Wiola
27 stycznia 2016 at 15:04hej, o co chodzi z tym: “* cukier puder + 3 łyżki”?
Do cista dodajemy cukier puder? ile?
Ostra na Słodko
27 stycznia 2016 at 15:07Ma być pauza – 3 łyżki :)
JUż poprawiłam :)
ZAKRĘCONE CHURROS - bezglutenowe!
27 stycznia 2016 at 18:59[…] Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek. […]