Faworki, oponki , pączki i karnawałowe róże już goszczą na naszych stołach.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na róże.
Delikatnie, niezwykle kruche … no i wyglądają przepięknie!
Idealne do popołudniowej kawki!
Uwaga: uzależniają!
Spróbujcie!
A potem śmiało możecie dorobić jeszcze faworki ( TE! ) , oponki , pączkowe muffiny no i pączki wiedeńskie!
Jak szaleć to szaleć!
SKŁADNIKI:
( ok. 30-35 szt )
* mąka pszenna – 300 g
* jajko – 2 szt
* żółtko – 2 szt
* masło – 20 g
* cukier puder – 20 g
* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki
* spirytus – 1 łyżka
* cukier wanilinowy – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski przesiewamy mąkę z cukrami i solą.
Dodajemy jajka, żółtka , masło , śmietanę i odrobinę spirytusu.
Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, odkładamy na ok. 15 minut do mrożenia.
Rozwałkowujemy na cieniutki blat i wycinamy okręgi.
Wycinamy 3 okręgi – duży, średni i mały ( tak z całości ciasta ).
Każde kółko nacinamy ( duże-6 razy, średnie-5, małe-4 ).
Krążki układamy jeden na drugim ( zaczynając od dużego), w środku dociskamy,by skleić.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, osuszamy na papierowym ręczniku.
Dekorujemy cukrem pudrem i odrobiną marmolady.
Pycha!
Smacznego!
No Comments