Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu!
To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni!
Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu.
Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym!
Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie!
Dosłownie!
Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny!
Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie!
Koniecznie spróbujcie!
Czekam na zdjęcia Waszych wypieków!
SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl
* żółtko – 5 szt
* masło – 200 g
* cukier – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – łyżka
NADZIENIE:
* rabarbar – 4-5 lasek
BEZOWA PIANKA:
* białko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.
Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.
Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).
I gotowe!
Smacznego!
24 komentarze
Daria
18 maja 2019 at 18:04Niestety środek był surowy, ale za to boki…. Pyszne. Jutro powtórka z tym, że wcześniej podpieke trochę spód 😊
Ostra na Słodko
19 maja 2019 at 12:14<3
Olimpia
23 maja 2021 at 11:35Co poszło nie tak ze na wierzchu beza jest chrupiąca a pod spodem jest pianka, za krótkie pieczenie ?
Ela
19 maja 2019 at 12:10Można dodać mrożony rabarbar? Czy muszę go wcześniej rozmrozić czy nie?
Ostra na Słodko
19 maja 2019 at 12:14Można, ale trzeba rozmrozić na sitku – żeby nie puścił wody na ciasto.
Sylwia
19 maja 2019 at 23:40Piec z termoobiegiem?;)
Ostra na Słodko
20 maja 2019 at 10:23Góra/dół bez termoobiegu :))
Roza
26 maja 2019 at 18:57Czy łyżka proszku to nie za duzo?Ciasto się bardzo sypie podczas jedzenia czy tak ma być?Czy można zwiększyć czas pieczenia ponieważ będą wyszła wilgotna w środku czy to za sprawą rabarbaru?
Panna Migotka
11 września 2021 at 21:31To dobrze . Beza ma być wilgotna w środku .
Anonim
28 maja 2019 at 19:38Smak dzieciństwa ❤️
Anonim
13 lipca 2019 at 22:41Piekłam już to ciasto kilka razy, jest rewelacyjne. Daję do ciasta 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i łyżkę mąki ziemniaczanej, robiłam z mieszanymi owocami – truskawki, porzeczki, rabarbar, maliny, obtaczam owoce w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Piekę jak w przepisie ale po 50 minutach daje jeszcze 10 sam dół.
Ela
18 maja 2020 at 13:33Dzień dobry, czy mogę użyć okragłej formy tortowej o średnicy 26 cm?
Ostra na Słodko
18 maja 2020 at 13:51Taki wymiar tortownicy będzie za mały.
Nati
22 czerwca 2020 at 22:19Piekłam, wyszło pyszne :) piekłam 10 min dluzej niż w przepisie, ustawiając piekarnik na sam dół. Całośc nie jest za słodka, dlatego owoce można lekko posłodzić
Nati
4 lipca 2020 at 18:04Można, ja dziś piekłam drugi raz w tortownicy 26, wyszło idealnie 😀
Sabina
20 maja 2020 at 15:53Fajny przepis ale następnym razem wymieszam rabarbar z cukrem, bo ciasto wyszło bardzo kwaśne 😅
Zaneta
3 czerwca 2020 at 15:39Wspaniałe ciasto, super przepis👍😎
Natalia
7 czerwca 2020 at 19:32Super dziś upiekłam..
Gosia
15 czerwca 2020 at 14:16Upiekłam potrójna porcję! Rewelacja! Idealny! Dziękuję bardzo.
Alicja
24 czerwca 2020 at 12:25Na jaki wymiar blachy jest to ciasto? Ważna sprawa 😅
Ostra na Słodko
24 czerwca 2020 at 12:30Wymiary są podane w przepisie :)
Magda
20 sierpnia 2020 at 16:47Ile szklanka ma ml?
Ostra na Słodko
20 sierpnia 2020 at 17:41250 ml
Monika
4 września 2020 at 00:33Obłędne, proste ciacho, rabarbar miałam mrożony, obawiałam się ze może wyjść zakalcowate ale nic z tych rzeczy.
Pycha super przepis !
Napewno wykorzystam nie jeden raz