CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ

Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu!

To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni!

Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu.

Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym!

Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie!

Dosłownie!

Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny!

 

Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie!

Koniecznie spróbujcie!

Czekam na zdjęcia Waszych wypieków!

SKŁADNIKI:

( 24 x 28 )

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl

* żółtko – 5 szt

* masło – 200 g

* cukier – 3 łyżki

* proszek do pieczenia –  łyżka

NADZIENIE:

* rabarbar – 4-5 lasek

BEZOWA PIANKA:

* białko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.

Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.

Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).

I gotowe!

Smacznego!