Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu!
To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni!
Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu.
Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym!

Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie!
Dosłownie!
Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny!
Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie!
Koniecznie spróbujcie!
Czekam na zdjęcia Waszych wypieków!

SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl
* żółtko – 5 szt
* masło – 200 g
* cukier – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – łyżka
NADZIENIE:
* rabarbar – 4-5 lasek
BEZOWA PIANKA:
* białko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.
Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.
Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).
I gotowe!
Smacznego!

