ZIMOWY “RAMEN” – KREM Z WARZYW Z GRZYBAMI I SZPINAKIEM

grzyby, krem , marchew , zupa jesienna , zupa krem , jesienne zupy , zupa dyniowa , zupa pomidorowa , zupa z dyni , zupa ze szpinakiem , zupa pomidorowa z makaronem , ostra na slodko , sylwia ladyga ,, blog kulinarny , blog z przepisami ,a najlepszy blog 2020

Ramen to rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć “modny”.

Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe.

Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran itd.

Dziś, zainspirowana tymi smakami przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę.

Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników.

Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Zachwyćcie się razem ze mną!

SKŁADNIKI:

* świeże, miękkie, soczyste pomidory – 4-5 szt

* dynia np. Hokkaido – ok. 200 g

* duża marchew – 1 szt

* cebula – 2 szt

* czosnek – 2 ząbki

* śmietana gęsta 18% – ok. 150 ml

* bulion warzywny – ok. 500 ml

* przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli

DODATKOWO:

* szpinak świeży – 2 garści

* czosnek – 2 ząbki

* makaron nitki

* małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby

* masło min. 82%

* gałka muszkatołowa, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek – przesmażamy, uważając, by nie przypalić czosnku – stanie się gorzki.

Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną dynię, marchew oraz sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory – przesmażamy na małym ogniu ok. 5 minut.

Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa się rozpadną, tak by móc je zblendować ( ja sobie zostawiłam kilka plastrów marchewki w całości ).

Po zblendowaniu dodajemy śmietanę hartując wcześniej – gotujemy.

Doprawiamy do smaku.

Nie będę Wam pisała tutaj ile czego, bo ta naprawdę zależy to od waszych upodobań – pamiętajcie, że ja lubię bardziej ostre.

W tym czasie na patelni ponownie rozpuszczamy odrobin  masła, dodajemy oczyszczone grzyby, podsmażamy.

Wrzucamy umyty szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut ( grzyby muszą być miękkie ).

Podajemy na gorąco z makaronem. 

U mnie jeszcze trochę świeżych ziół i kolorowy pieprz dla podkręcenia smaku!

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress