Ramen to rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć “modny”.
Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe.
Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry, szafran itd.
Dziś, zainspirowana tymi smakami przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę.
Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników.
Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie!
Zachwyćcie się razem ze mną!
SKŁADNIKI:
* świeże, miękkie, soczyste pomidory – 4-5 szt
* dynia np. Hokkaido – ok. 200 g
* duża marchew – 1 szt
* cebula – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* śmietana gęsta 18% – ok. 150 ml
* bulion warzywny – ok. 500 ml
* przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli
DODATKOWO:
* szpinak świeży – 2 garści
* czosnek – 2 ząbki
* makaron nitki
* małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby
* masło min. 82%
* gałka muszkatołowa, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek – przesmażamy, uważając, by nie przypalić czosnku – stanie się gorzki.
Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną dynię, marchew oraz sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory – przesmażamy na małym ogniu ok. 5 minut.
Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa się rozpadną, tak by móc je zblendować ( ja sobie zostawiłam kilka plastrów marchewki w całości ).
Po zblendowaniu dodajemy śmietanę hartując wcześniej – gotujemy.
Doprawiamy do smaku.
Nie będę Wam pisała tutaj ile czego, bo ta naprawdę zależy to od waszych upodobań – pamiętajcie, że ja lubię bardziej ostre.
W tym czasie na patelni ponownie rozpuszczamy odrobin masła, dodajemy oczyszczone grzyby, podsmażamy.
Wrzucamy umyty szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut ( grzyby muszą być miękkie ).
Podajemy na gorąco z makaronem.
U mnie jeszcze trochę świeżych ziół i kolorowy pieprz dla podkręcenia smaku!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
No Comments