Sernik jagodowy z waniliową panna cottą na kruchym spodzie

Nie mogło się obyć lato bez tego sernika!

Plan na sernik jagodowy miałam już od początku jagodowego sezonu, jednak ciągle nie było czasu na przyrządzenie.

Aż do teraz, kiedy spodziewaliśmy się gości!

Łukasz był zachwycony ( a on do wielbicieli serników nigdy nie należał ). 

Delikatny, kruchy spód pokryty jagodową, kremową masą i waniliową panna cottą tworzy przepyszną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Spróbujcie, a zakochacie się!

Przy jego tworzeniu zainspirowałam się swoim sernikiem Creme Brulee, do którego również użyłam mleka skondensowanego.

Myślę, że na stałe zagości i u Was!

Ps. jest bardzo łatwy i jego przygotowanie absolutnie nikomu nie sprawi trudności!

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD DO SERNIKA:

* mąka pszenna – 110 g

– małe jajko – 1 szt

– masło min. 82% – 75 g

– cukier puder – 1 łyżka

– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

MASA SEROWA:

– twaróg 3 x mielony ( ja używam Wieluń Mój Ulubiony ) – 600 g

* śmietana kwaśna 18% ( można zamienić na mascarpone ) – 80 g

– mleko zagęszczone słodzone ( np. w tubce ) – 150 g

* jagody leśne / borówki – 200 g

* jajko M – 4 szt

* mąka ziemniaczana – 20 g

* cukier drobny – 2-3 łyżki

PANNA COTTA WANILIOWA:

* mleko – 5 łyżek

* żelatyna – 2 łyżeczki

* śmietana 30% – 200 ml

* cukier – 4 łyżki

* mleko ( drugie ) – 50 ml

* cukier z wanilią – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZADZENIA:

KRUCHY SPÓD:

Masło z cukrem pudrem rozcieramy w palcach.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz małe jajko – wyrabiamy.

Wylepiamy formę, podpiekamy ok. 15 minut w 180C.

MASA SEROWA:

Jagody blendujemy z mlekiem skondensowanym.

Dodajemy partiami twaróg – ucieramy.

Wlewamy śmietanę.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier.

Wbijamy jajka, miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.

Wylewamy na podpieczony spód.

Pieczemy ok. 60-70 minut w 160 C bez termoobiegu. Pod spodem blacha z wodą.

Całkowicie studzimy. ( najpierw w piekarniku, potem w lodówce ).

PANNA COTTA:

5 łyżek mleka mieszamy z żelatyną, odstawiamy do napęcznienia.

Śmietankę mieszamy z cukrem , cukrem z wanilią i mlekiem, gotujemy.

Lekko studzimy, zalewamy żelatynę, mieszamy.

Przez sitko wylewamy na schłodzony sernik.

Dekorujemy, chłodzimy do stężenia.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress