Makaron w sosie śmietanowym z parmezanem i boczkiem

Mamma Mia!

Kochani, dziś po raz kolejny zapraszam Was na przepyszny szybki obiad inspirowany kuchnią włoską.

Przypomina Carbonarę, ale absolutnie nie jest to Carbonara ( na prawdziwą Carbonarę przepis najdziecie już u mnie – TUTAJ ).

Ja przygotowałam to danie z moim ulubionym makaronem linguine , Wy śmiało możecie dorzucić ten, który Wy lubicie albo akurat macie w kuchennej szafce.

Połączenie soczystego, smażonego z cebulką boczku i kremowego, śmietanowego sosu z parmezanem i pieprzem tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością posmakuje wszystkim.

Danie nie jest wykwintne, ale jest bardzo smaczne i mega szybkie w przygotowaniu.

Gorąco polecam!

Niech będzie inspiracją na dzisiejszy obiad.

Smacznego!

SKŁADNIKI:

* makaron np. linguine – 300 g

* boczek wędzony – 250 g

* cebula – 2 szt

* masło – 2 łyżki

* czosnek – 4 ząbki

* śmietana 30% słodka – 500 ml

* ser parmezan ( lub inny wyrazisty) – ok. 50 g

* sól, pieprz

* świeża pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

makaron gotujemy na półtwardo.

Boczk podsmażamy na suchej patelni ( jeśli jest bardzo chudy to dodajemy odrobinę olej ).

Dodajemy posiekaną cebulę odraz czosnek – uważajcie by czosnek się nie przypal;ił, bo będzie gorzki.

Dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, gotujemy.

Dodajemy tarty ser i wrzucamy ugotowany makaron. 

Chwilę grzejemy cały czas mieszając, by sos obtoczył makaron.

Podajemy na gorąco ze świeżą pietruszką.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress