Dziś znów zabieram Was w orientalną podróż.
Tym razem nie będzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka!
Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej marynarcie.
Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego.
Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 500 g
* czosnek – 2 ząbki
* świeży imbir – 2 cm
* sok z cytryny – 2 łyżki
* os sojowy – 2 łyżki
* mielona kolendra – 1 łyżeczka
* kumin – 1 łyżeczka
* kurkuma – 1 łyżeczka
* chili – 1 szczypta
* olej sezamowy – 3-4 łyżki
SOS ORZECHOWY:
* mleczko kokosowe – 200 ml
* masło orzechowe – 4 czubate łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżka
* sos sojowy – 1 łyżka
* brązowy cukier – 1 łyżeczka
* mielona kolendra – 1 szczypta
* kumin – 1 szczypta
* chili – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski.
Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem.
Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy.
Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill
SOS ORZECHOWY:
Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Uważajmy, by nie przypalić.
Podajemy gorące ( u mnie dodatkowo z grillowanym, kolorowymi paprykami )
Smacznego!
No Comments