Sodziaki …Sodziaki … Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!
I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane!
Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie!
Puszyste!
Na jednym na pewno się nie skończy , więc radzę robić odrazu podwójną porcję!
Kto raz ich skosztuje , ten będzie robił tak często jak ja – tak , jestem tego pewna! ;)
SKŁADNIKI:
– mąka – 250 g
– jajka – 1 duże lub 2 małe
– śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml
– soda – 1 łyżeczka
– cukier – 3 łyżki
– sól – szczypta
DODATKOWO :
– olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Kroimy na romby.
Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.
Osuszamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
6 komentarzy
Ostra na Słodko
19 maja 2013 at 20:27Ale pyszności!
lasoa
29 stycznia 2015 at 07:24Czy można dodać jabłka i śmietanę 10%?
TAWA-TAWAS
8 lutego 2015 at 15:23[…] to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza […]
grazyna
7 lutego 2017 at 19:53Ale Pani to ich nie jada!
Ostra na Słodko
7 lutego 2017 at 19:57jada jada :)))
Angelika
12 lutego 2017 at 15:31ile słodziaków wychodzi z tego przepisu? potrzeba mi dużo :P