SODZIAKI – RACUSZKI ŚMIETANOWE

Sodziaki …Sodziaki … Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!

I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane!

Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie!

Puszyste!

Na jednym na pewno się nie skończy , więc radzę robić odrazu podwójną porcję!

Kto raz ich skosztuje , ten będzie robił tak często jak ja – tak , jestem tego pewna! ;)

 

 sodziaki , racuchy smietanowe , racuszki , puszte racuchy , smitana , soda do ciasta , ostra na slodko xxxxxxxxxxx

SKŁADNIKI:

– mąka – 250 g
– jajka – 1 duże lub 2 małe
– śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml
– soda – 1 łyżeczka
– cukier – 3 łyżki
– sól – szczypta

DODATKOWO :
– olej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Kroimy na romby.

sodziaki , racuchy smietanowe , racuszki , puszte racuchy , smitana , soda do ciasta , ostra na slodko 6xxxxxx

Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.

Osuszamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

sodziaki , racuchy smietanowe , racuszki , puszte racuchy , smitana , soda do ciasta , ostra na slodko 3 xxxxxxxxxx

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ostra na Słodko
    19 maja 2013 at 20:27

    Ale pyszności!

  • Reply
    lasoa
    29 stycznia 2015 at 07:24

    Czy można dodać jabłka i śmietanę 10%?

  • Reply
    TAWA-TAWAS
    8 lutego 2015 at 15:23

    […] to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza […]

  • Reply
    grazyna
    7 lutego 2017 at 19:53

    Ale Pani to ich nie jada!

  • Reply
    Angelika
    12 lutego 2017 at 15:31

    ile słodziaków wychodzi z tego przepisu? potrzeba mi dużo :P

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress