KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Z rabarbarem to jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz przeciwnie.

Jak wiecie już z innych wpisów ja uwielbiam rabarbar.

W sezonie gotuję z niego kompoty, piekę drożdżówki i różnego rodzaju ciasta, którymi potem zachwyca się rodzina ( i nie tylko! ).

Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – kruche ciasto z budyniowym kremem, rabarbarem i dużą ilością ulubionej kruszonki.

Tutaj ciasto kruche jest niezwykle delikatne, nie twarde, takie jak lubię.

  Ciasto łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru i słodki smak budyniowego kremu – dzięki czemu nie jest zapychające i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Świetne do popołudniowej kawki!

Polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml

* cukier – 0,5 szkl

* cukier z wanilia – 1 łyżka

* masło – 200 g

* jajko – 1 szt

* żółtko – 2 szt

* kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM BUDYNIOWY:

* budyń waniliowy bez cukru – 80 g

* mleko – 750 ml

* śmietana 30% – 100 ml

* cukier – 0,5 szkl

* cukier z wanilią – 1 łyżka

DODATKOWO:

* rabarbar – 5-6 łodyg

* cukier – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy zimne, pokrojone masło, cukier i cukier z wanilią, jajko, żółtka i śmietanę – wszystko razem wyrabiamy ( możemy to robić szybko nożem albo tak jak ja – robotem ).

Dzielimy na 2 części – jedna wkładamy do mrożenia, drugą wylepiamy wyłożoną papierem blachę.

KREM BUDYNIOWY:

W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy.

Resztę mleka gotujemy ze śmietaną, cukrem i cukrem z wanilią.

Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy.

CAŁOŚĆ:

Na schłodzone ( nakłute ) ciasto wylewamy lekko przestudzony krem budyniowy.

Posypujemy obficie obranym i pokrojonym wcześniej na kawałki rabarbarem.

Posypujemy cukrem.

Ścieramy schłodzone ciasto.

Pieczemy ok. 4-0-50 minut w 180C  góra dół ( do zezłocenia ).

Odstawiamy do schłodzenia ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

Zobaczcie na blogu inne wypieki z rabarbarem.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    2 sierpnia 2014 at 17:45

    […] dojrzały , czerwony … ) ze słodką waniliową bezą i mnóstwem chrupiącej czekoladowej kruszonki sprawia , że już po pierwszym kęsie nasze kubki smakowe szaleją z […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:16

    […] Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress