BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

budyniowe z rabarbarem , kruche z rabarbarem , budyniowe z kruszonka , ciasta z rabarbarem , ciasto budyniowe , ostra na slodko (2)x

Jak wecie bardzo lubię rabarbar!

W sezonie gotuję z niego kompoty … piekę drożdżówki , ciasteczka i ciacha!

Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – ciasto budyniowe z rabarbarem i dużą ilością ulubionej kruszonki.

Tutaj ciasto kruche jest niezwykle delikatne , dzięki dodatkowi śmietany, dlatego też każdy z przyjemnością sięgnie po podwójną porcję.

Jest lekko kwaskowe dzięki rabarbarowi i słodkie dzięki budyniowi.

Świetne do popołudniowej kawki!

Polecam!

budyniowe z rabarbarem , kruche z rabarbarem , budyniowe z kruszonka , ciasta z rabarbarem , ciasto budyniowe , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:
– masło – 200 g
– cukier – 1 i 3/4 szklanki
– mąka – 2 szklanki
– żółtko – 2 szt
– jajko – 1 szt
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– cukier wanilinowy – 2 łyżki
– śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki
– rabarbar – 350 g
– budyń waniliowy – 2 szt
– mleko – 700 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( blacha 28×20 lub tortownica 24 ) i delikatnie nakłuwamy.

Oczyszczony rabarbar ( czy go obierać czy nie podpowiadam w tym wpisie: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/01/rabarbar-obierac-czy-nie/ ) kroimy w kostkę, układamy na cieście, posypujemy 3 łyżkami cukru.

Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

Na wierzch kruszymy zimne ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    2 sierpnia 2014 at 17:45

    […] dojrzały , czerwony … ) ze słodką waniliową bezą i mnóstwem chrupiącej czekoladowej kruszonki sprawia , że już po pierwszym kęsie nasze kubki smakowe szaleją z […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:16

    […] Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress