BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Jak wecie bardzo lubię rabarbar!

W sezonie gotuję z niego kompoty … piekę drożdżówki , ciasteczka i ciacha!

Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – ciasto budyniowe z rabarbarem i dużą ilością ulubionej kruszonki.

Tutaj ciasto kruche jest niezwykle delikatne , dzięki dodatkowi śmietany, dlatego też każdy z przyjemnością sięgnie po podwójną porcję.

Jest lekko kwaskowe dzięki rabarbarowi i słodkie dzięki budyniowi.

Świetne do popołudniowej kawki!

Polecam!

budyniowe z rabarbarem , kruche z rabarbarem , budyniowe z kruszonka , ciasta z rabarbarem , ciasto budyniowe , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:
– masło – 200 g
– cukier – 1 i 3/4 szklanki
– mąka – 2 szklanki
– żółtko – 2 szt
– jajko – 1 szt
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– cukier wanilinowy – 2 łyżki
– śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki
– rabarbar – 350 g
– budyń waniliowy – 2 szt
– mleko – 700 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( blacha 28×20 lub tortownica 24 ) i delikatnie nakłuwamy.

Oczyszczony rabarbar ( czy go obierać czy nie podpowiadam w tym wpisie: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/01/rabarbar-obierac-czy-nie/ ) kroimy w kostkę, układamy na cieście, posypujemy 3 łyżkami cukru.

Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

Na wierzch kruszymy zimne ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    2 sierpnia 2014 at 17:45

    […] dojrzały , czerwony … ) ze słodką waniliową bezą i mnóstwem chrupiącej czekoladowej kruszonki sprawia , że już po pierwszym kęsie nasze kubki smakowe szaleją z […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:16

    […] Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress