Kokosowa babka z musem truskawkowym

babka na oleju , babka ucierana  , mus truskawkowy , ciasto truskawkowe , ciasto z musem , ostra na slodko 2xxx

W pełni korzystam z sezonu truskawkowego!

Ciastadesery … lody i koktajle goszczą u mnie teraz najczęściej!

Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym!

I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!

Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.

Podana z lodami waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników!

Polecam!

babka na oleju , babka ucierana  , mus truskawkowy , ciasto truskawkowe , ciasto z musem , ostra na slodko 2xxx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* cukier – 1 szkl

* jajko L – 4 szt

* mąka pszenna – 1 szkl

* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl

* kokos – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* olej rzepakowy – 1 szkl

MUS:

* świeże truskawki – ok. 300 g

* żelatyna – 3 czubate łyżeczki

* cukier – 3-4 łyżki

babka na oleju , babka ucierana  , mus truskawkowy , ciasto truskawkowe , ciasto z musem , ostra na slodko 7xxxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.

Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).

Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.

MUS:

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy.

Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.

W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód i „kapelusz”.

W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.

Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

hh

Przykrywamy „kapeluszem”  , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.

Zajadamy!

Smacznego!

babka na oleju , babka ucierana  , mus truskawkowy , ciasto truskawkowe , ciasto z musem , ostra na slodko xxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Kokosanki - najlepsze!
    23 lipca 2014 at 10:07

    […] Mowa o kokosankach! […]

  • Reply
    BABKA PARZONA WANILIOWA
    15 marca 2015 at 06:25

    […] I Kokosową z musem truskawkowym … […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress