SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Był wczoraj rosół?

Pewnie był!

Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.

Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.

Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad

Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!

Polecam!

szpinakowe pierogi , pierogi z kurczakiem , pyszne ciasto na pierogi , pierogi z miesem , szpinak , smazone pierozki , ostra na slodko xxxx

SKŁADNIKI:

FARSZ:

* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g

* pieczarki – 200 g

* cebula – 1 szt

* sól

* pieprz

CIASTO:

* szpinak – 80 g

* czosnek – 1 ząbek

* klarowane masło – 2 łyżki

* mąka pszenna – 550 g

* jajko – 1 szt

* gorąca woda – 250 ml

* olej – 2 łyżki

* sól

* pieprz

szpinakowe pierogi , pierogi z kurczakiem , pyszne ciasto na pierogi , pierogi z miesem , szpinak , smazone pierozki , ostra na slodko (3)xxx

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).

Pieczarki myjemy , drobno kroimy.

Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.

Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).

Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

CIASTO:

Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.

Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.

Studzimy, mielimy.

Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.

Dokładnie sklejamy boki.

CAŁOŚC:

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.

Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.

Pycha!

Polecam!

szpinakowe pierogi , pierogi z kurczakiem , pyszne ciasto na pierogi , pierogi z miesem , szpinak , smazone pierozki , ostra na slodko (4)xxx 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Dorota
    10 listopada 2014 at 23:49

    Przepysznie wyglądają, mam ochotę je zjeść teraz-zaraz!

  • Reply
    Natalia
    12 listopada 2014 at 13:26

    O pierogach ze szpinakiem słyszałam i nawet je jadłam, bardzo mi smakowały, ale pierogi ze szpinakiem i kurczakiem to dla mnie nowość. Wydaje się, że może być to połączenie bardzo smaczne i na pewno skorzystam z przepisu.

  • Reply
    PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
    19 lutego 2015 at 21:30

    […] wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci […]

  • Reply
    PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMIDORAMI
    10 marca 2015 at 20:04

    […] powiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress