Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.
Tak na czarną godzinę ;)
No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ).
Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami.
A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;)
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki.
Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady.
Niebo w gębie!
Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 300 g
* powidła śliwkowe – ok. 100 g
* orzechy laskowe – ok. 80 g
* czekolada mleczna – 40 g
* białko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).
Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).
Czekoladę drobno siekamy.
Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.
Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy.
porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ).
Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
4 komentarze
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GRZYBAMI
30 grudnia 2014 at 20:40[…] FRANCUSKIEGO Z GRZYBAMI Jak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego ( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ).Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w […]
kokosanka
14 sierpnia 2015 at 13:31Ile rogalików wychodzi?
Ostra na Słodko
18 sierpnia 2015 at 08:20Zależy jakie duże je zrobisz – powiedzmy , że ok. 20 szt :)
GRECKIE OBWARZANKI - najlepsze!
9 grudnia 2015 at 08:25[…] Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! […]