BUTTER CHICKEN – MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE )

Dziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.

Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).

Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).

Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej.

Tak jak ja ;)

W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI.

butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (8)xxx     

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* masło ghi – 80 g

* jogurt naturalny – ok. 100 ml

* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

* kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt

* woda – 100 ml

* śmietana 18% słodka – ok. 75 ml

PRZYPRAWY:

* świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

* garam masala – 1 łyżeczka

* mielona kolendra – 1 łyżeczka

* chili – 0,5 łyżeczki

* kminek – 0,5 łyżeczki

* czosnek – 1 ząbek

* sól – 1 płaska łyżeczka

* kardamon – 2 szt

* pieprz ziarnisty – 2 ziarenka

* listek laurowy – 1 szt

 butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (7)x

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.

butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (2)

Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.

Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.

Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.

butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (3)

Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.

Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (4)

Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.

butter chicker , kurczak maslany , kurczak w masle , kurczak po indyjksu , indyjksa kuchnia , pyszny kurczak , soczyste mieso , ostra na slodko , indie kuchnia  (5)

Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress