PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

pieorgi ziemniaczane , pieczone pierogi , pierogi z miesem  , z serem , pyszne pieczone pierogi , ciasto na pierogi l, latwe przepisy , ostra na slodko (2)xxx

Kto powiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?!

Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego.

Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem!

W środku soczysty kurczak, moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą.

Ajj ślinka cieknie!

Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad.

Do tego barszczyk czerwony i juz możemy oblizywac sie z zachwytu!

Polecam!

pieorgi ziemniaczane , pieczone pierogi , pierogi z miesem  , z serem , pyszne pieczone pierogi , ciasto na pierogi l, latwe przepisy , ostra na slodko (3)x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* ziemniaki – 250 g

* mąka – ok. 0,5 szkl

* masło – 1 łyżka

* kasza manna – 3 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* małe jajko – 1 szt

* sól – do smaku

FARSZ:

* kurczak – ok. 100 g

* suszone pomidory – 80 g

* ser feta – 50 g

* ser ricotta – 50 g

* sól , pieprz , papryka

DO POSMAROWANIA:

* małe żółtko – 1 szt

* śmietana – 1 łyżeczka

   pieorgi ziemniaczane , pieczone pierogi , pierogi z miesem  , z serem , pyszne pieczone pierogi , ciasto na pierogi l, latwe przepisy , ostra na slodko (4)xxx

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.

Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli.

Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.

FARSZ:

Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ).

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką.

CAŁOŚĆ:

Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.

Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

pieorgi ziemniaczane , pieczone pierogi , pierogi z miesem  , z serem , pyszne pieczone pierogi , ciasto na pierogi l, latwe przepisy , ostra na slodko (2)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    11 marca 2015 at 09:15

    Super sposob na wykorzystanie resztkowych, poobiednich ziemniakow!

  • Reply
    Kasia
    11 marca 2015 at 09:46

    a czy kurczak ma być surowy, czy z rosołu np?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 marca 2015 at 10:09

      Ja robiam z surowym :)
      Ale myślę , że śmiało można wypróbować z mięsem z rosołu :)

  • Reply
    Rafał
    15 marca 2015 at 15:28

    a kasza manna dodana ma być surowa czy zrobiona i dodana do ziemniaków?

  • Reply
    elasz
    25 marca 2015 at 11:19

    Przepis wygląda BARDZO ZACHĘCAJĄCO!
    Na pewno popełnię i już wiem , że będzie smakowało! O wyniku dam znać.Pozdrawiam

    • Reply
      elasz
      7 kwietnia 2015 at 13:31

      No i zrobione . Było ciekawie tak na etapie robienia jak i wrażeń smakowych .Tak jak przewidziałam połączenie smaków wypadło bardzo dobrze . Smakowało wszystkim bez wyjątku , zarówno na ciepło jak i na zimno . Zaskakująca dla wszystkich jest informacja , że ciasto na pierogi jest z głównie z ziemniaków. Gorąco polecam!

  • Reply
    BARWENA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z POMIDORAMI
    18 lipca 2015 at 00:40

    […] dodatkiem pomidorów, szalotki oraz […]

  • Reply
    Agata
    12 września 2015 at 09:47

    I ja też zrobiłam wczoraj. Znikło wszystko:))) Jedną część z kurczakiem, wg Twojego przepisu (dodałam sporo oregano) a drugą z kapustą i pieczarkami. Obie super! Fajnie się zagniatało ciasto, fajnie się piekło z nosem przy piekarniku. Oj ciekawa byłam jak będzie się zachowywało w trakcie pieczenia:)

    Super, mi się bardzo podobało:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 września 2015 at 23:37

      Bardzo miło mi to słyszeć!
      Strasznie się cieszę , że przepis się spodobał – z przyjemnością wypróbuję wersję z kapustą i pieczarkami :))))

  • Reply
    ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
    8 listopada 2015 at 20:36

    […] Będąc niedawno na wycieczce w Mediolanie przywiozłam do domu kilka pyszności, wśród których były oczywiście moje ukochane suszone pomidory. […]

  • Reply
    Daria
    17 maja 2016 at 14:09

    A czy można użyć do tego nowe ziemniaki czy lepiej stare?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 maja 2016 at 14:20

      Zdecydowanie lepiej stare. Nowe są zbyt delikatne i zbyt mało mączne.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress