PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM )

Pączki pączki pączki!

Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek.

A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej.

Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej, cebulki i wątróbki.

A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą.

Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę.

Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie.

CIEKAWOSTKA!

W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka!

Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka.

paczki z watrobka i parmezanem , paczki wytrawne , pyszne paczki , farsz z kaszy i watrobki , ostra na slodko , pyszne przekaski , blog kulinarny , latwe przepisy (7)xx

SKŁADNIKI:

ROZCZYN:

* świeże drożdże – 30 g

* ciepłe mleko – 85 ml

* cukier – 1 łyżka

* mąka – 1 czubata łyżka

CIASTO:

* mąka – 500 g

* jajko – 1 szt

* ciepłe mleko – 125 ml

* sól – 1 szczypta

* spirytus – 1 łyżka

* masł0 – 35 g

* olej – 1 łyżka

FARSZ:

* wątróbka drobiowa – 200 g

* duża cebula – 1 szt

* kasza gryczana – 50 g

* sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku

DODATKOWO:

* olej do smażenia

* parmezan – 30 g

paczki z watrobka i parmezanem , paczki wytrawne , pyszne paczki , farsz z kaszy i watrobki , ostra na slodko , pyszne przekaski , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.

Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

CIASTO:

Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

FARSZ:

Kaszę gotujemy na sypko.

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.

Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.

Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).

Zajadamy!

  paczki z watrobka i parmezanem , paczki wytrawne , pyszne paczki , farsz z kaszy i watrobki , ostra na slodko , pyszne przekaski , blog kulinarny , latwe przepisy (4)xxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress