WYJĄTKOWE CHWILE RAZEM … ( PRZEPISY: Ciasto jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą + Kawa Kubusia Puchatka + Pierniczki )

Grudzień to taki wyjątkowy czas…

Czas, na który chyba wszyscy czekają.

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego, magicznego klimatu.

Galerie handlowe wypełniają się pięknymi dekoracjami … sklepowe półki uginają od świątecznych prezentów … a domy wypełniają zapachem pierników …

I u mnie też tak jest …tak magicznie …

ostra na slodko , sylwia ladyga , tchibo , ciasto jogurtowe xx

W czasie Świąt Bożego Narodzenia wreszcie mam okazję odpocząć od codziennej bieganiny, pośpiechu i usiąść z mamą przy pysznej kawie i ciachu plotkując o rzeczach ważnych i tych mniej, dekorując przy tym upieczone z rana pierniki. 

tchibo sklep , pierniczki , pierniki szybkie przepis , ostra na slodko (1)x

tchibo sklep , pierniczki , pierniki szybkie przepis , ostra na slodko (8)xtchibo sklep , pierniczki , pierniki szybkie przepis , ostra na slodko (2)x

tchibo sklep , pierniczki , pierniki szybkie przepis , ostra na slodko (4)x

Do wycinania użyłyśmy foremek, które można zakupić razem z piękną, świąteczną puszką.

Puszka idealnie nadaje się do spakowania słodkości na prezent!

Zakupić ją można TUTAJ

W kącie pięknie mienią się choinkowe lampki, a z piekarnika dobiega zapach ulubionego, świątecznego ciacha.

Niesamowicie miękkie, delikatne, pachnące … wypełnione obficie żurawiną, która to przecież jest jednym z tych najbardziej świątecznych składników.

Takie ciacho idealne do kawy … przy którym można usiąść i zajadać kawałek po kawałku nie zwracając uwagi na kalorie .

W Święta się ich nie liczy.

W Święta liczy się magia i ten czas razem spędzony.

 ciasto jogurtowe z żurawiną, tchibo , ciasto żurawinowe , ostra na slodko 2x

Kawa też smakuje inaczej, wyjątkowo … i w ten czas można pozwolić sobie na coś bardziej wyjątkowego.

ostra na slodko , sylwia ladyga , tchibo , ciasto jogurtowe, kawa kubusia puchatka

Najlepsza kawa Tchibo Exclusive , dodatek bitej śmietany, aromatycznego cynamonu i przyprawy do szarlotki oraz miodu sprawia, że ciężko od niej się oderwać.

IMG_2352

Mini-Kafetiera do zaparzania kawy : TUTAJ

IMG_2367

Pojemniczki na przyprawy: TUTAJ

Filiżanki do espresso: TUTAJ

Jest to jedna z tych kaw, która sprawia, że zwykłe chwile – stają się niezwykłe.

Chce się rzec : „Chwilo trwaj „

Kocham takie dni!

***

PRZEPISY:

KAWA KUBUSIA PUCHATKA

kawa kubusia puchatka , tchibo , kawa z bita smietana , kawa szarlotka , ostra na slodko xx

SKŁADNIKI:

( 1 porcja )

* gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml
* gorące mleko skondensowane – 50 ml
* przyprawa do szarlotki
* cynamon
* cukier brązowy / miód
* bita śmietana
* chips jabłkowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru.

Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym.

Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu.

Do tego chips jabłkowy i gotowe!

 

***

 

CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ:

ciasto jogurtowe z żurawiną, tchibo , ciasto żurawinowe , ostra na slodko xx

SKŁADNIKI:

* gęsty jogurt naturalny – 250 g

* stopione masło – 120 g

* jajko – 3 szt

* skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka

* mąka pszenna – 450 g

* cukier – 250 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* soda oczyszczona – 1 szczypta

* sól – 1 szczypta

* świeża i suszona żurawina – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jogurt mieszamy z masłem, jajkami , skórką pomarańczową.

W osobnej misce przesiewamy mąkę z cukrem , proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli – mieszamy.

Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę.

Wrzucamy żurawinę , mieszamy łyżką.

Całość wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut.

Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy!

Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina!

***

PIERNICZKI:

pierniki , szybkie pierniczki , tchibo , puszka na ciasteczka , ostra na slodko xx

SKŁADNIKI:

(ok. 30 szt )

* mąka pszenna – 1 szkl
* miód – 1,5 łyżki
* cukier – – 4 łyżki
* soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
* masło – 1 łyżeczka
* małe jajko – 2 szt
* przyprawa do pierników – 1 łyżka
* cynamon – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i sodę – mieszamy.

Dodajemy masło oraz jajko, dolewamy powoli mleko – cały czas zagniatamy, wyrabiamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na blasze, smarujemy drugim, roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 13 minut.

Ps. w przygotowaniu pierniczków pomogła mi mama!

Zabawy foremkami było co niemiara!

Upieczone dekorujemy i pakujemy wg. uznania!

Ps. świetnie nadaje się do tego puszka, w której to były właśnie te foremki do wycinania.

Kupić ją można TUTAJ

***

A Wy, jak lubicie spędzać Święta? :)

IMG_1506-001

Zestaw do wykonywania dekoracji filcowych można kupić TUTAJ

Ps. Serdecznie polecam Wam również BLOG RADOSCODKRYWANIA, gdzie znajdziecie mnóstwo znakomitych przepisów I inspiracji!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress